Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна по-евтина от Капалъ чарши
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 12.03.2009Коментари (0)1054
Варна е по-евтина от Капалъ чарши. Поне такова е впечатлението, което създават витрините на магазините за дрехи и обувки. Шопингтур по централните улици и булеварди показва, че някои търговски обекти вече са затворили окончателно, а сред работещите повече от 80 на сто са обявили солидни намаления. Бонусите се отнасят най-вече за магазините, които търгуват с облекла и обувки. Допреди година-две варненци се радваха на 2 вида намаления. Едните бяха празнични, а другите сезонни, при които в края на зимата можеше да си купиш палто и обувки на по-ниска цена и да осигуриш следващия студ.

Сега намаленията са целогодишни. Няма значение дали има празник, или не, дали е Коледа, Великден или 8 март - стоки се разпродават буквално на безценица. Най-често срещаната примамка за клиентите е всички стоки на половин цена Тук възможността търговците да пласират намаление менте е по-малка, тъй като купувачите захитряха и вече търсят старата цена на етикета, за да сметат половината.

И няма блъф, защото отстъпката важи за всички стоки в магазина. Все още обаче се намират търговци, които използват обявеното на витрината намаление само за капан, който трябва да вкара потенциалния клиент в магазина.

В някои случаи подлъгващи са бонусите, обявени в проценти, примерно намаление до минус 25, минус 30 или минус 35 на сто. Трикът върви в магазини, които са раздули предварително цените на артикулите, при това солидно, и с намаление 25 % вече продават на реална цена, при която също има печалба, макар и минимална. Факт е обаче, че повечето от обявените намаления са свалили реално цените на облеклата и обувките, а стоките по варненските магазини вече са съизмерими с търгуваните на прочутия истанбулски пазар Капалъ чарши. Дамски блузки се харчат за по 10, 12 и 15 лв., а нелоши дънки може да намерите дори за 15 - 20 лв. Те, разбира се, не са маркови, но пък няма гаранция, че търгуваните в някои магазини по 100 - 150 лв. дънки също са бутикови.

Някои магазини са обявили специфични разпродажби от сорта на "Всички детски обувки - по 15 лв., всички мъжки - по 25". Магазините в ликвидация разпродават обувки, маратонки, ботуши, сандали и джапанки по 15 лв., без значение дали са мъжки, женски, детски и какъв е моделът, цветът и номерът. Драстични отстъпки са обявили дори магазини, които предлагат маркови облекла, или поне така е афиширано на витрините им. Бройка дънкова дреха например може да се купи за 20 лв., а 2 бройки се предлагат за 30.

Обувки от утвърдена и позната на пазара фирма сега могат да се вземат на половин цена. Ботуши от 140 лв. купувате за 65, а луксозен дамски чепик - само за 30 лв. вместо за цената по етикет - 90. Ако се снабдите с палто за идната зима отсега, печелите бонус 35 на сто от етикетната цена.

Най-интересното е, че въпреки ниските цени интересът към намаленията е твърде ограничен. Ако затварянето на магазини продължи и обявените ликвидации и тотални разпродажби не са търговски трик, нищо чудно след някой друг месец да си купуваме обувки и дрехи само от моловете. Част от търговците твърдят, че до лятото магазините ще хлопнат кепенци, тъй като заради кризата хората се страхуват да хвърлят пари за дрехи и обувки и купуват само най-необходимото. Най-ощетени са съдържателите на магазини, които ползват помещения под наем. Издръжката скача драстично с плащане на наем и заплати, което, прибавено към отлива на клиенти, прави почти сигурно затварянето на магазина. Според други пък причината за разпродажбите не е толкова световната криза, колкото заливането на родния пазар с китайски стоки, които буквално задушиха евтиния внос от Турция. Факт е, че дрехи и обувки от Китай могат да се купят за 10 - 15 лева и те не отстъпват по качество на турската стока.

Затварянето на някои от магазините пък се свързва с разбития наскоро голям международен канал за контрабанда на китайски стоки. Публична тайна е, че немалка част от обувките във варненските магазини бяха от нелегалния внос, добил прозвището китайското карго. Има и търговци оптимисти, които смятат, че с идването на летния сезон ще има раздвижване и е важно да се удържи до пристигането на туристите. Знайно е, че поради високия стандарт на европейците в сравнение с родния голяма
част от летовниците атакуват мощно магазините, тъй като за тях безценицата е още по-голяма. Дано опасенията за провален туристически сезон не се сбъднат, иначе загиваме, притесняват се търговци.

Източник: chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: