Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна представя изложба на шестима художници от побратимения Дордрехт
Автор: Екип Varna24.bg 13:14 / 13.06.2024Коментари (0)1127
©
Шестима художници от побратимения на Варна град Дордрехт, Нидерландия, участват в изложбата "Пасажери между две морета“. Експозицията ще бъде подредена в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ и може да бъде разгледана в периода от 19 юни до 10 юли 2024 г.

В нея участват 13 артисти с произведения в различни направления на визуалните изкуства – от живопис и скулптура до видео-арт и инсталация. Варна е представена от утвърдени автори като Владимир Иванов, Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Илия Янков, Цветан Кръстев, Милко Божков и Стефка Георгиева. Дордрехт е представен от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел.

Изложбата е финансирана от дирекция "Култура и духовно развитие“ към Община Варна. Партнираща организация в проекта е Фондацията за побратимяване "Дордрехт – Варна“ с председател Робърт Шеелбек.

На 21 юни (петък), от 10:00 часа в галерия "Графит“ ще се проведе лекция за Музея на Дордрехт, който е един от най-старите в Нидерландия.

Събитията са част от програмата на Община Варна за възобновяване на артистичния обмен между двата града в областта на изобразителните изкуства.

Културното сътрудничество между Варна и Дордрехт датира от 1980 година и дава тласък за тяхното официално побратимяване през 2001 г. Във връзка с разширяването на сътрудничество през месец април заместник-кметът с ресор образование Павел Попов се срещна с посланика на Кралство Нидерландия у нас Симон ван дер Бург. Обсъдена беше идеята златното съкровище от Варненския халколитен некропол да гостува в Дордрехт през 2026 г. във връзка с 25-годишнината от побратимяването на двата града. Попов предложи също нидерландски музиканти да бъдат поканени в юбилейното издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ през 2026 г., когато форумът ще отбележи своята 100-годишнина.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
Арестуваха продуцента Нико Тупарев
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: