Варна приема пациенти с тежки неврологични заболявания от цяла Североизточна България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:07 / 18.02.2010
11759
Втора неврологична клиника с отделение за интензивно лечение на неврологичните болести към МБАЛ "Св. Марина" е единственото звено в Североизточна България, което безотказно приема пациенти с тежки неврологични заболявания. Тук влизат всички мозъчно-съдови инциденти, възпалителни заболявания на нервната система - менингити, енцефалити, множествена склероза, дегенеративни неврологични заболявания като Паркинсонова болест и други, епилепсия, епилептичен статус. Към клиниката е обособен сектор и по детска неврология, а отделението за интензивно лечение на неврологичните болести е единственото в Североизточна България специализирано звено за интензивно лечение на неврологично болни.

Мозъчносъдовите заболявания са сред най-важните проблеми в здравеопазването в развитите страни. Разграничават се два вида рискови фактори: неизменяеми - пол, възраст, раса, етническа принадлежност и изменяеми - артериална хипертония, захарен диабет, тютюнопушене, повишен холестерол, сърдечни заболявания, физическа неактивност, асимптомни каротисни стенози. Последните представляват различна степен на стеснение на сънната артерия, без да е налице някакво оплакване, произтичащо от това. Те се появяват в резултат на атеросклероза на мозъчните съдове. Диагностицират се с помощта на доплерова сонография на сънните артерии, т.нар. дуплекс доплер. Това заболяване е една от основните причини за поява на нарушено мозъчно оросяване, без да е налице някакво изменение при неврологичен преглед. При нарушение на мозъчното кръвообращение се срещат редица оплаквания, които възникват обикновено след психични нарушения и стресови ситуации: главоболие, шум в ушите, отслабване на паметта, нарушение в концентрацията и вниманието, намалена умствена работоспособност.

В интензивното отделение към Втора неврологична клиника се лекуват преди всичко мозъчните инсулти, като България е е на едно от първите места в света по смъртност от мозъчни удари. Мозъчният удар е спешно състояние, което налага незабавно приемане в болница, без значение колко тежко е състоянието на пациента. Вече почти 20 години в Европа е установена практика болните да се лекуват в специално оборудвани звена със специфична подготовка на персонала, каквото е и това интензивно отделение. Съвременното лечение на мозъчните инфаркти изисква интензивно наблюдение поне 24 часа. Специфичното лечение се нарича фибринолиза и се прилага от 2006 г. у нас с доказана ефективност, ако симптомите са настъпили до третия час, обясняват специалистите.

Във втора неврологична клиника с интензивно отделение към Университетската болница "Св. Марина" работят висококвалифицирани невролози, специализирали в страната и чужбина. Болница "Света Марина" разполага с най-модерната по световни стандарти апаратура, в това число Дуплекс доплер, Ядрено-магнитен резонанс, два компютър томографа, ПЕТ - скенер, като всичките са на разположение на клиниката. В клиниката функционира и една от първите в страната електрофизиологични лаборатории, с възможност от пълен набор диагностични електрофизиологични методики.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).