Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна се учи от чуждия опит на градове - партньори
Автор: Екип Varna24.bg 14:07 / 23.03.2009Коментари (0)735
© Varna24.bg
Варна ще си партнира с Ливърпул, Хамбург и Росток и ще почерпи от опита, който имат те в редица важни области. Това заяви кметът на Варна Кирил Йорданов след посещението си в трите града. В рамките на двустранните разговори с градоначалника и общинския председател на Ливърпул са били очертани основни сфери за съвместна работа на общинско ниво между двата града.

Акцент е поставен върху подпомагането на община Варна при извършване на преустройство на варненското пристанище, подготовката за издигане на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата, споделяне на опита и добрите практики на Ливърпул при усвояване на средства по линия на фондовете на Европейския съюз.

Варна има какво да научи и от Хамбург, с който си партнира от 2004-та година, разкри Йорданов. Бюджетът на града е 11 милиарда евро и въпреки че морската столица не може да се сравнява с него, може да проучи добрите практики, които прилага, коментира той. Според варненския кмет особено полезен за Варна ще бъде опита, който има Хамбург в областта на хидростроителството и леководолазното дело, както и при различни спортни мероприятия. Варненски специалисти ще бъдат изпратени там на обучение, за да изучат опита на града при формиране на общинския бюджет.

Хамбург е със статут на провинция и има бюджет като на голям концерн, разкри Кирил Йорданов. Там се изготвя оценка на благосъстоянието на града, която се заверява от Сметната палата. С нейна помощ и след равносметка за направените разходи се вижда дали и с колко градът е повишил благосъстоянието си. Това през следващите години не може да бъде приложено във Варна, не пречи обаче да бъде пример за нас, подчерта варненският градоначалник. За целта български студенти, които учат в академични градове в Германия, ще проучват чуждестранния опит и в последствие ще го пренесат и у нас, добави той.

Варна трябва да вземе пример от Хамбург и по въпроса с приема в детските градини, смята Йорданов. Той разкри, че в немския град също има проблем в това отношение, но той е справедливо решен - децата, които не са приети в забавачница, получават бонификации в зависимост от финансовото положение на родителите си. При постъпване в частна градина общината заплаща таксата й. Семейството доплаща, само ако има разлика в сумите.

Ще направя всичко възможно и във Варна да заработят доброволческите отряди, както те действат в цяла Германия, обяви още Йорданов. Той добави, че там 840 граждански организации си сътрудничат с полицията абсолютно безвъзмездно, помагат при опазване на реда и дават информация при констатирани проблеми.
В партньорство с Росток Варна е спечелила два проекта, съобщи още Йорданов. 40 хил евро ще бъдат използвани за анализ на пристанищната инфраструктура, а други 300 хил. лв. ще бъдат вложени в разработването на алтернативни модели за градския транспорт.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: