Варна се включва в инициативата "Световна седмица - Информирай се за солта"
Варна се включва в предстоящата от понеделник - 21 март "Световна седмица - Информирай се за солта". В инициативата участват 81 държави от 2007 г. Причината е наднормената консумация на сол, която води до повишаване на хипертоничните болести, затлъстяването, инфарктите на миокарда и мозъчните инсулти. При нормална доза от 1 грам готварска сол на ден и максимална от 6 грама, българинът употребява между 18 и 24 грама, което ни нарежда на едно от първите места по смъртност от инсулти и инфаркти. Това бе съобщено на пресконференция от здравни специалисти, които представиха авансово предстоящата "Световна седмица - Информирай се за солта". Според кардиолога д-р Йото Йотов 80 % от дневната консумация на сол ние приемаме не от солене от солница, а с готовите продукти, които ядем - като хляб, сирене, салам, консерви.
Източник: Радио "Варна"