Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна ще е с бюджет от 200,9 млн. лв.
Автор: Екип Varna24.bg 09:35 / 10.03.2009Коментари (0)819
© Varna24.bg
200,9 млн. лв. ще е бюджетът на община Варна през тази година. Средствата са със 11 на сто в стравнение с миналогодишния бюджет. Това стана ясно вчера при общественото обсъждане на финансистите за бъдещето на града през тази година. Като консервативен определи тазгодишния бюджет финансист №1 на общината доц. Борислав Борисов. Той обеляза, че финансовата рамка е разработвана освен в условията на криза, но при предвиждания за повишаване на социалното напрежение и на нуждаещите се варненци.

Освен на кредити, местната администрация ще разчита на средства и от оперативните програми. Администрацията пресметнала, че ако се прибавят и тези средства, бюджетът дори ще надхвърли този от миналата година и ще достигне 233 млн. лв. Съгласно предвижданията, от държавния бюджет на общината трябва да се отпуснат малко над 81 млн. лв. От съображения за сигурност обаче, хазната ще преведе първоначално само 90 на сто от парите. Останалите 10 на сто са предвидени да действат като буфер в условията на криза, поясни Борисов. Той обаче побърза да отбележи, че общината също ще спази възприетия от държавата принцип и ще се разплати с делегираните дейности на 90 процента. Освен това с 41 на сто по-малко средства ще отдели общината през тази година за дофинансиране на делегираните от държавата дейности. Общо за тази цел са заделени 5,2 млн. лв.

От местните дейности се предвиждат да влязат приблизително 120 млн. лв. Сумата е с 12% по-малка спрямо миналогодишния бюджет. Така в структурата на приходите основно перо са собствените постъпления - 42% финансирането от бюджета е 36 на сто, а дълговете 22 на сто. Предвижданията са през годината да се акумулират около 48 млн. лв. от данъци. Най-голям дял ще имат тези върху недвижимите имоти. Постъпленията от данък сгради ще нараснат с 21 на сто спрямо предходната година. Основно това се дължи на повишенето на данъчните оценки, прието от правителството с 50 на сто. 33 на сто спад е предвиден пък за приходите от данъци, начислени върху продажбите на недвижими имоти.

Основните разходи, които общината ще направи тази година, са за реализиране на капиталовата й програма. Тя е на стойност малко над 40 млн. лв. Основно се предвижда да бъдат изградени нови обекти. Сред по-големите са ремонт на бул. "Ат. Москов", довършване на бул. "Република", както и подобряване организацията на движението на бул. "Мария Луиза", пред входа на Морската градина. Въпреки че светофарната уредба и кръстовището на Горчивата чешма бяха изградени през миналата година, в тазгодишния бюджет се залагат 600 000 лева, отново за този обект. Заедно със средствата от оперативните програми ще имаме капиталова програма на стойност 72 млн. лв. отбеляза Борисов. Той подчерта, че общината не е разполагала никога досега с толкова средства. Традиционно значителна сума е отделена по перото за благоустройство и комунални дейности. Общо средствата са 57,8 млн. лв., като от тях за изграждане на уличната мрежа са определени 22 млн. лв., 5 млн. лв. са за рехабилитацията й, а за ново строителство са предвидени 17 млн. лв.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: