Варна ще има първата в страната кухня за деца на специални диети
Тече процедура за изграждането на кухня майка за деца на специфичен хранителен режим във Варна. Това съобщи за Медийна група "Черно море“ изпълнителният директор на "Ученическо и столово хранене“ д-р Божанка Георгиева. В момента сме на фаза "Технологичен проект“. Според него капацитетът на кухнята, която ще е първа в страната, ще е за 250 – 300 деца с различни заболявания. Парите за изграждането й ще бъдат заложени в бюджет 2019 на общината, като се очаква обектът да бъде завършен до края на идната година, прогнозира д-р Георгиева.
Тя припомни, че кухнята майка ще бъде изградена на територията ма МГ "Д-р Петър Берон“, за което Общинският съвет във Варна предостави на общинското предприятие столовата и кухнята на учебното заведение. Ние разработихме съобразен с изискванията технологичен проект и го предоставихме за съгласуване в Областната дирекция по безопасност на храните във Варна. Предстои ОбС да вземе решение за финансиране на обекта. След като това стане, ще започне етап за цялостно проектиране на новата кухня майка, каквито са изискванията на Закона за устройство на територията, каза още д-р Георгиева.
Тя посочи, че в момента общинските предприятия "Ученическо и столово хранене“ и "Комплекс за детско хранене“ осигуряват по пилотна програма на общината безглутинови и безказеинови диети за около 165 варненски деца и ученици. Броят на подрастващите, нуждаещи се от специфични хранителни режими, обаче расте – има немалко малчугани с чернодробни, бъбречни, стомашно-чревни и други заболявания. Това наложи изграждането на подобна кухня майка, обясни д-р Георгиева. С нейното пускане в експлоатация, което се очаква в края на 2019 г., качеството и ефективността на специфичните диетични ястия ще се увеличи значително, бе категорична тя.
Мненията дали дадено дете се нуждае от специфичен хранителен режим ще дават не родителите, а семейните лекари, педиатрите или други медицински специалисти, имащи отношение към конкретното заболяване.