Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна си спомня за "златния" Иван Иванов – откривателя на халколитното съкровище
Автор: Екип Varna24.bg 08:17 / 24.07.2024Коментари (0)1982
©
Тази година се навършват 80 години от рождението на бележития българин - Иван Иванов, изследовател на Варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод на 1 август – рождената дата на Иван Иванов, в зала "Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник "Да оставиш след себе си“. Той съдържа 160 отделни авторски текстове с публицистичен характер, писани от Иван Иванов в период 1992 – 2001 г. и публикувани в различни варненски вестници, съобщиха от Регионалния исторически музей.

Текстовете съхраняват размислите и емоциите на техния автор, породени от негови лични преживявания и преки наблюдения на случилото се през посочения период. Това от една страна изгражда цялостен, "пълнокръвен“ образ на обикновения човек Иван Иванов, заедно с неговите страсти, надежди и страхове, останал скрит зад бляскавия ореол на известния и авторитетен археолог. От друга страна, събрани на едно място, всички тези текстове оформят своеобразен летопис на прехода на Варна от един политико-икономически строй в друг, от ХХ в XXI век и от второто в третото хилядолетие. Това допълнително придава автобиографичен характер на целия сборник.

Точно поради тази причина за негово заглавие – "Да оставиш след себе си“, е избрано заглавието на едно от събраните авторови есета. Сборникът се появява на бял свят точно за юбилея на Иван Иванов в резултат от желанието и усилията на различни хора да съхранят спомена за него. Идеята за съставянето, издирването и събирането на отделните текстове е дело на Теодор Роков – уредник в Музея за нова история на Варна. Тяхната редакция и предпечатна подготовка са направени напълно безвъзмездно от Бела Бенова – фотограф и писател с варненски произход. Отпечатването на сборника е реализирано с финансовата подкрепа на Солвей Соди АД – компанията, финансирала през 1999 г. обновяването на експозицията с първото злато в света в сградата на Варненския археологически музей. Дата на събитието: 1 август (четвъртък) 2024 г. Начало: 18:00 ч. Място: Зала "Одесос“ в Археологическия музей в морския град.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: