Варна става културна евростолица с подкрепата на съседни градове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
14:47 / 27.04.2011
4573
Варна ще потърси подкрепата на съседни градове за кандидатурата си за Европейска столица на културата през 2019 г. Предстоят срещи и разговори с градоначалниците на Шумен, Плиска, Преслав, Добрич, Балчик, Каварна, Аксаково, Девня и други градове в региона, обяви Жана Андреева - шеф на общинска дирекция "Култура и духовно развитие".

Градовете, които откликнат на поканата, ще бъдат присъединени като регион за провеждане на събития като част от програмата около кандидатурата. Ще бъде подписан и меморандум за присъединяване. За да бъде приобщена към каузата не само общинската, но и държавната власт, на разговори ще бъдат поканени и областните управители на Шумен и Добрич.

"Успешна столица на културата ще бъде този град, който работи не само в границите си, и успее да привлече към себе си един добър регион за подкрепа на кандидатурата на града", смята Жана Андреева.

Предстои да бъде създаден и Клуб Варна 2019. Той ще бъде оглавен от кмета Кирил Йорданов. За участие са поканени изявени художествени творци, интелектуалци и политици. Клубът ще се събира два-три пъти годишно и ще лобира в полза на варненската кандидатура.

Като цяло и 2011 година ще премине под знака на голямата цел, която Варна си е поставила: да бъде утвърдена за Европейска столица на културата. В процес на реализация е издаването на луксозен албум на български и английски език, който ще представя културно-историческото наследство и живото изкуство във Варна. Подготвя се и представителна изложба, коятп ще бъде разполовена на открито на Морска гара, в близките курорти и комплекс "Камчия".

През юни се очаква да заработи интернет сайт за кандидатурата, а през септември ще се проведе кръгла маса, на която ще бъдат поканени личности, участвали в подготовката на градове - Европейски столици на културата. На тчх ще се разчита за съвети и споделяне на добри практики. Засега участие са потвърдили представители на Линц, Вилнюс и Турку.

Бюджетът, който е предвиден за събитията тази година, е в размер на 270 000 лева. 200 000 от тях ще бъдат изразходвани за 28 проекта, одобрени по Програмата за творчески проекти "Варна - територия на творчеството". Отделно Община Варна кандидатства за средства по Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът за иновативни културни събития е внесен в МРРБ и е много вероятно да бъде одобрен.

Източник: Дарик


Виж коментарите (12)

Още по темата (94):
09.10.2014 Вижте какво не е достигнало на Варна, за да стане Европейска столица на културата
11.09.2014 С План Б ще реализират голяма част от проектите по Варна 2019
10.09.2014 Варна може да обжалва избора на Пловдив за културна столица 2019
05.09.2014 Днес става ясно кой наш град ще бъде номиниран за Европейска столица на културата, Варна в борбата
20.08.2014 Портних се срещна с кметовете на другите градове-финалисти за титлата Европейска столица на културата 2019
18.08.2014 Варна получава още подкрепа като кандидат за Европейска младежка столица
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).