Варна усвоява 12.5 млн. евро по ИСПА

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:26 / 18.10.2008
803
Община Варна започна да усвоява 12.5 млн. евро по програма ИСПА. Средствата са за подобряването на водния цикъл в града. "Според сключения договор за интегриран проект за подобряването на водния цикъл по програма ИСПА общината ще може да ползва парите по три направления - подмяна на водоснабдителната система, канализацията и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води", съобщи кметът на морския град Кирил Йорданов. Проектите вече са изготвени и предстои стартиране на процедура за избор на изпълнител на обектите. Строителният надзор ще бъде избран от община Варна, а изпълнителят - от Министерството на околната среда и водите. До две години трябва да приключи подмяната и изграждането на ВиК съоръженията.

Средствата за водоснабдителната система ще бъдат инвестирани за реконструкция и модернизация на главния водопровод на кметство Аспарухово. Тръбите са с дължина 2175 м. В района ще се подменят и допълнителни водопроводни отклонения с обща дължина 13.5 км. За изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в Аспарухово са предвидени 6.1 млн. евро. В района живеят 21 хил. души, но предвид разрастването на града станцията ще бъде с капацитет за 40 хил. души. Подобряването на канализацията в Аспарухово ще струва 800 хил. евро.

В кметство Владиславово ще бъде рехабилитирана разпределителната водоснабдителна мрежа с обща дължина над 9 км. Общо за водоснабдителната система ще бъдат изразходвани 4.7 млн. евро, поясниха от община Варна.
Проектите вече са изготвени и предстои стартиране на процедура за избор на изпълнител на обектите. Строителният надзор ще бъде избран от община Варна, а изпълнителят - от Министерството на околната среда и водите. Подмяната и изграждането на ВиК съоръженията трябва да приключат до две години. Същевременно обявеният от Министерството на околната среда и водите конкурс за техническа помощ при оценка в процедури за обществени поръчки, ИСПА Мярка: 2002/BG/16/P/PE/016 "Интегрирано управление на водите на град Варна", бе спечелена от "Екопро консулт" ЕООД. Договорът е на стойност 55 хил. евро без ДДС.

Водоснабдителните и канализационните мрежи и пречиствателните станции в региона се поддържат, експлоатират и стопанисват от "Водоснабдяване и канализация" ООД - Варна. Дружеството обслужва над 500 хил. жители в 158 населени места. В региона са изградени над 4300 км водоснабдителна мрежа, от които 1100 км са на територията на града, както и около 800 км канализационни проводи. В необратимо действие са 13 пречиствателни станции на отпадни води, като дневната консумация на вода е 3500 литра в секунда. Тази година дружеството изгради и пусна в експлоатация проекта "Камчийски пясъци". Чугунените тръби ще доставят вода за 120 хил. души. Проектът е на стойност 12 млн. лв. Дружеството подмени 300 м водопроводи по дъното на Варненското езеро. Те са част от магистралата, която снабдява с вода квартал Аспарухово и Галата.

Варненска област разполага с достатъчен наличен воден ресурс за водоснабдяване на населените места. Делът на водоснабденото население е 100%. С изградени канализационни мрежи са над 67.5% от населените места с население над 10 хил. жители. За градовете Варна и Девня този процент е над 90%, а в останалите градове изградеността на мрежата е между 30 и 60%.

Източник: в."Строителство градът"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).