Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна усвоява 12.5 млн. евро по ИСПА
Автор: Екип Varna24.bg 13:26 / 18.10.2008Коментари (0)803
© Строителство градът
Най-модерната градска пречиствателна станция във Варненски регион се намира в гр. Белослав.
Община Варна започна да усвоява 12.5 млн. евро по програма ИСПА. Средствата са за подобряването на водния цикъл в града. "Според сключения договор за интегриран проект за подобряването на водния цикъл по програма ИСПА общината ще може да ползва парите по три направления - подмяна на водоснабдителната система, канализацията и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води", съобщи кметът на морския град Кирил Йорданов. Проектите вече са изготвени и предстои стартиране на процедура за избор на изпълнител на обектите. Строителният надзор ще бъде избран от община Варна, а изпълнителят - от Министерството на околната среда и водите. До две години трябва да приключи подмяната и изграждането на ВиК съоръженията.

Средствата за водоснабдителната система ще бъдат инвестирани за реконструкция и модернизация на главния водопровод на кметство Аспарухово. Тръбите са с дължина 2175 м. В района ще се подменят и допълнителни водопроводни отклонения с обща дължина 13.5 км. За изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в Аспарухово са предвидени 6.1 млн. евро. В района живеят 21 хил. души, но предвид разрастването на града станцията ще бъде с капацитет за 40 хил. души. Подобряването на канализацията в Аспарухово ще струва 800 хил. евро.

В кметство Владиславово ще бъде рехабилитирана разпределителната водоснабдителна мрежа с обща дължина над 9 км. Общо за водоснабдителната система ще бъдат изразходвани 4.7 млн. евро, поясниха от община Варна.
Проектите вече са изготвени и предстои стартиране на процедура за избор на изпълнител на обектите. Строителният надзор ще бъде избран от община Варна, а изпълнителят - от Министерството на околната среда и водите. Подмяната и изграждането на ВиК съоръженията трябва да приключат до две години. Същевременно обявеният от Министерството на околната среда и водите конкурс за техническа помощ при оценка в процедури за обществени поръчки, ИСПА Мярка: 2002/BG/16/P/PE/016 "Интегрирано управление на водите на град Варна", бе спечелена от "Екопро консулт" ЕООД. Договорът е на стойност 55 хил. евро без ДДС.

Водоснабдителните и канализационните мрежи и пречиствателните станции в региона се поддържат, експлоатират и стопанисват от "Водоснабдяване и канализация" ООД - Варна. Дружеството обслужва над 500 хил. жители в 158 населени места. В региона са изградени над 4300 км водоснабдителна мрежа, от които 1100 км са на територията на града, както и около 800 км канализационни проводи. В необратимо действие са 13 пречиствателни станции на отпадни води, като дневната консумация на вода е 3500 литра в секунда. Тази година дружеството изгради и пусна в експлоатация проекта "Камчийски пясъци". Чугунените тръби ще доставят вода за 120 хил. души. Проектът е на стойност 12 млн. лв. Дружеството подмени 300 м водопроводи по дъното на Варненското езеро. Те са част от магистралата, която снабдява с вода квартал Аспарухово и Галата.

Варненска област разполага с достатъчен наличен воден ресурс за водоснабдяване на населените места. Делът на водоснабденото население е 100%. С изградени канализационни мрежи са над 67.5% от населените места с население над 10 хил. жители. За градовете Варна и Девня този процент е над 90%, а в останалите градове изградеността на мрежата е между 30 и 60%.

Източник: в."Строителство градът"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: