Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варна възвръща славата си на винен район
Автор: Екип Varna24.bg 10:37 / 18.12.2012Коментари (0)702
© Народно дело
Варна се възражда като винен район и възвръща старата си слава. Садят се все повече качествени лозови масиви.

"Откриват се нови изби. Пазарите на Изток се отварят за българските вина. У нас има над 300, повечето от които произвеждат бутикови серии вина. Разполагаме и с добра школа за винени технолози, ползва се и чуждият опит", коментира Стефка Свещарова, председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.

Тази година специалистите очакват на пазара да се появят атрактивни български купажни вина. "Очакваме атрактивни вина от бели и червени сортове, като все още модни са купажните вина. Разширява се разнообразието с екзотични за нашите географски ширини сортове - "Вионие", "Семион", "Марселан", "Каладок", коментира Свещарова.

Традиционните български сортове малко обаче са позабравени. По време на Дефилето на младото вино в Пловдив български производител предложи вино от "Памид", който е практически забравен сорт. Оказва се, че за него има клиенти. От българския сорт "Букет" тази година има и божоле - младо вино. "Мавруд" и "Рубин" са единствените местни сортове, които се ползват с популярност. Професията на сомелиера също си пробива път. Засега интересът към тайните на дегустацията на виното е по-скоро любителски, за лично удоволствие и култура. Професията все още не може да се каже, че съществува реално.

"Курсовете за сомелиери се посещават по-скоро от виноценители, което показва, че хората търсят начин да обогатят общата си култура за пиене на вино", казва Свещарова. Според нея българският клиент е малко раздвоен от масовия внос на чужди марки вина, които се налагат чрез промоции в най-големите търговски вериги. Всеки обаче преценява за себе си какво да си купи. Родната продукция се отличава с две характеристики - високо качество и не особено добра популярност. Практически всички родни вина са конкурентни - някои спокойно съперничат на най-добрите световни образци. За да станат популярни обаче, все пак някой трябва да ги покаже извън България, да бъдат оценени. Наскоро българска фирма спечели сребърен медал за свое пенливо вино. Това стана по време на специализирано международно изложение в Париж в остра конкуренция с производители от Франция. Имаме достойна продукция, която трябва да бъде популяризирана. Сред основните канали за пласиране на родните вина са ресторантите, които в последно време се оплакват от липсата на клиенти заради въведената забрана за тютюнопушене.

"Това не е пречка за развитието на ресторантите. В Европа знаят, че в ресторантите не се пуши, но не се говори за спад на посещаемостта. Като цяло при ресторантите има спад, защото цените и на храните, и на напитките са високи и би трябвало да се коригират. Виното се продава с надценка 200 до 300% спрямо магазина. Не може една бутилка да струва 10 лв., а в ресторанта да се поднася срещу 30 - 35 лв.!", коментира Свещарова.

От друга страна, ресторантите предлагат едно и също меню в продължение на години - скара, няколко вида салати. Другата крайност са гурме ресторантите, които предлагат прекалено екзотични за нашия вкус ястия.

Източник: в. Народно дело








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Зима 2023/2024 г.
Винетки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: