"Варна-запад" затрупан с контейнери

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:15 / 02.07.2008
877
Обработените контейнери на Варна-запад са се увеличили над 2,4 пъти спрямо миналата година. Това съобщи директорът на пристанище Варна Данаил Папазов. Капацитетът на терминала вече се изчерпва. Той буквално е затрупан от контейнери поради факта, че не е пригоден да поема такъв огромен обем, заяви Данаил Папазов. По неговите думи причините за това задръстване са няколко. От една страна, ежегодно се отчита увеличение на обработените контейнери. В същото време допълнителни количества бяха пренасочени насам заради стачката на портовете в Солун и Пирея. Има и още една не по-малко важна причина - ограничените пропускателни възможности на сегашния терминал. Контейнерният порт Варна-запад е строен навремето, за да обслужва българо-руската и българо-кубинската линия с неголеми за сегашните мащаби плавателни съдове. А другият - Варна-изток, е правен като временно решение. За да се намери изход от сегашното положение, ще бъде доставен 100-тонен кран, с който ще се оборудва още едно кейово място. Истинското решение обаче е в изграждането на новия контейнерен терминал и особено на дълбоководния кей, където ще могат да акостиран т.нар. кораби майки, подчерта шефът на порта.

Припомняме, че проектът за преместване на товарното пристанище Варна-изток под „Максуда", където ще бъдат построени новите контейнерни терминали, беше задвижен от председателя на местния парламент Борислав Гуцанов. За целта община Варна и кабинетът ще сключат меморандум. Вече е осигурено и финансирането със заем от японското правителство.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).