Варненци: Да се регулира спешно, за да не се повреди безвъзвратно тази красота

Автор: Димитър Щерев
Коментари (1)
08:10 / 20.06.2024
2332
Варненци сигнализираха Varna24.bg за един почти невидим проблем, който обаче може да се окаже непоправим в бъдеще. Още повече, че касае един от символите на града, който особено през лятото привлича десетки, които го снимат за спомен или си правят селфи на негов фон.

Става въпрос за Фонтана на сирените в Морската градина. Той бе основно ремонтиран преди няколко дни. Отново радва варненци, но будните ни съграждани са категорични, че трябва да бъде регулирана струята на дюзите. В момента е много силна, категорични са те, и може да повлияе безвъзвратно на красивото корито или на фигурите. Хората са категорични, че тя не трябва да "бие" по композицията, а да я облива. Така освен, че е по-красиво, и е безопасно за нея, обясняват варненци. 

Идеята за изграждане на фонтани и изкуствени езера е част от общата концепция за развитие на парковото строителство във Варна. Строителството на Фонтана на сирените започва през 1926 г., с инициатива на кмета Петър Стоянов и паркостроителя Антон Новак. С решение на Общинския съвет е възложено на скулптора Кирил Шиваров да изработи пластичната украса, необходима за фонтана. Фонтанът представлява кръгъл басейн с декоративна композиция, която среща въображението с приказно митичен образен свят и е с функционално предназначение. Тя е симетрично разгърната около вертикална ос и има повествователен характер. Върху естествени шуплести камъни, струпани като морско дъно, радиално с гръб към центъра са седнали три морски сирени. Свели глави, те поддържат на тила си голямата вълнообразна раковина. Тя е изпълнена с камъни, върху които е разположена група от малки деца. Изправено в центъра, едното е обгърнало с ръце голяма риба – водоскок. Обърнати с лице към зрителя, около него са насядали три деца, а между тях водни костенурки струят вода.

Авторът е предвидил в идейния си замисъл и нощен ефект – разноцветно осветление на дъното. Размерите на скулптурната композиция са 2.80 м на 3.30 м., а диаметърът на басейна е 10 м. Материалът, който е използван за изработката е изкуствен и естествен камък, както и цимент.

Виж коментарите (1)

Още по темата (149):
28.06.2024 "Чайка" повлече крак: Община Варна кани граждани заради ремонт на друг район в града
28.06.2024 Огромен проблем е надвиснал над стотици семейства с деца във Варна
27.06.2024 Дълбока над 2 метра дупка се отвори в центъра на Варна
26.06.2024 Казаха кога стартира ремонта на пътя за "Галата"
26.06.2024 Борят пътните джигити с нови неравности във Варна
24.06.2024 Разкопаха прясно ремонтирана улица във Варна
Още новини от Новини от Варна:
ГДБОП разби печатница за фалшиви банкноти край Провадия, има задъ...
Ексклузивно във Varna24.bg: Детска свада на плажа, отведе трима в...
Проблем: Ръст на случаите на морбили във Варна
За поредна година: Хиляди българи посрещнаха Джулай морнинг
Дълго чаканото разхлаждане идва през новата седмица
Само 22% от офис площите са разположени в центъра на Варна – вижт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).