Варненци дишат въздух с прах над нормата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:14 / 17.01.2011
920
54.67 микрограма на кубичен метър са отчетените прахови частици във Варна и 51.09 в Добрич при норма от 40 микрограма на кубичен метър. Това съобщи директорът на РИОСВ във Варна Румяна Радилова. 

Сред показателите, които от инспекцията следят чрез четири пункта в региона са още серен диоксид, олово, азотен и въглероден оксид. Интензивният автомобилен трафик, използването на твърдо гориво за отопление през зимата и неорганизираното прахоотделяне при строителни работи са основните причини за повишеното количество на праховите частици във въздуха, подчерта Румяна Радилова. 

Тя припомни, че до края на месец март, общините Белослав и Провадия трябва да изготвят проекти за програма по качеството на въздуха. Варна, Добрич и Девня имат разработени такива програми, но е необходимо те да бъдат актуализирани с прибавянето на моделни оценки на замърсяването. Целта е да бъдат изготвени планове с мерки, реализацията на които да доведе до подобряване качеството на въздуха. Това би могло да стане чрез поддържане на пътната мрежа в добро състояние например, чрез своевременно почистване, за да се намали количеството на финните прахови частици.


Източник: Радио Варна

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).