Варненци хукнаха при синоптиците заради щети от бурите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:24 / 03.06.2010
4645
Много варненци хукнали към метеорологичната служба с искане да им бъдат издадени удостоверения за причинени щети. „Заради градушките автомобилите на доста хора са били очукани, за това искат от нас документ, който да им послужи пред застрахователя. За месеца имаме около 20-ина такива случаи". Това обясни директорът на Националния институт по метеорология и хидрология - Варна, Радослава Манярова. Тя добави, че имало и варненци, които желаели удостоверение, защото щели да си търсят правата заради паднали по колите им клони или мазилка по време на бурите. Малко били замеделците, които искали документ за увредена реколта, а почти никой от тях не търсил консултация от метеоролозите за това какво време предстои.

Светкавици и гръмотевици нищят метеоролози от цялата страна на форум във Варна, обясни още Манярова. „На работното съвещание присъстват колеги от големите метеорологични служби в София, Плевен и Пловдив. Това, което обсъждаме, са т. нар. щурмови обстановки или силните бури с гръмотевици, светкавици и градушки". Това обясни директорът на Националния институт по метеорология и хидрология - Варна, Радослава Манярова. Тя добави, че в конференцията е взел участие и техен колега от Германия, който ги запознавал с нови методики в метеорологията. По думите на Манярова климатичните промени са факт и те не подминават Варна. „От години работим по проследяване промяната на климата. Вече не правим прогнози, а сценарии как да действаме. Глобалното затопляне поражда силни климатични явления. Например горещото време рязко преминава в студ и дъжд и това се забелязва и във Варна", обясни Манярова. Тя добави, че въпреки честите бури, не се предвиждат сериозни климатични отклонения у нас. „Далеч сме от големите катаклизми", категорична беше шефката на варненските синоптици.

Тя обаче призна, че валежите във Варна стават все по-интензивни и обилни. По думите на дежурния синоптик Мирослав Петров през денонощието във вторник в града са се излели около 11 л на кв. м. Количеството на валежите за май все пак е под приетата за месеца норма от 42 л на кв. м. За юни тя е 53 л на кв. м.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).