Варненци изпратиха протестно писмо до Светия синод за избора на митрополит

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:10 / 21.11.2013
1264
Вчера бе изпратено официално Протестно писмо, от името на Инициативния комитет "За чистота в Българската православна църква", до Светия синод, ведно с първата част от подписката, съдържаща 1300 подписа в общо 59 страници, събрани за първите 2 дни. Събраните до днес подписи са повече от 2000. Останалите, които продължават да пристигат от Варна и региона ще бъдат изпратени до края на седмицата.
Ето и писмото на инициативния комитет:

Протестно писмо от Инициативен комитет "За чистота в Българската православна църква"

Ваше Светейшество,
Ваши Високопреосвещенства,
Във връзка с опорочения избор на двамата достоизбираеми кандидати за митрополитски престол, ние християните от Варненска и Великопреславска епархия създадохме Инициативен комитет "За чистота в Българската православна църква"и инициирахме подписка със следното съдържание:
"Ние, християните от Варненска и Великопреславска епархия заявяваме, че не приемаме избора от 17. 11. 2013г. Смятаме, че изборът е опорочен и манипулиран. Протестираме срещу използване на Устава на БПЦ за налагане и узаконяване на задкулисни съглашения и договорки.

Настояваме за касиране на избора.
Настояваме Светия синод да извади Епископ Борис от листата с кандидати, защото сме убедени, че той не е достоен да бъде пастир на Варненска и Великопреславска епархия, тъй като не притежава необходимия духовен авторитет и няма доверието на християните."


Омерзени сме от факта, че се е допуснало в списъка на достойните да бъдат пастири на една цяла епархия, личности със скандална репутация, които от години са известни с недостойни постъпки, скандали и материални злоупотреби. Както и такива, които си служат с нечестни, неморални и недостойни средства с цел неистово домогване до митрополитската корона.

Приложено Ви изпращаме първите 1300 подписа в общо 59 страници, събрани за първите 2 дни. Останалите, които продължават да пристигат от Варна и региона ще изпратим до края на седмицата.

Към настоящия момент се ползваме с подкрепата на 21 неправителствени организации от гр. Варна. Продължаваме да получаваме нови подкрепящи ни писма.


Настояваме да се проведе нов избор за нашата овдовяла епархия. Като в списъка на кандидатите да не бъдат допускани компрометирани и недостойни личности.
Така ще дадем възможност на епархийските избирателите да посочат измежду достойни пред Бог, пред Вас, и пред нас православните християни епископи.
Молим Ви, да уважите исканията на християните от Варненска и Великопреславска епархия.


От името на инициативния комитет:
Иван Панайотов
Лиляна Савова
Явор Георгиев
Борислав Аврамов
Георги Манолов

Виж коментарите (3)

Още по темата (99):
03.07.2015 Навършват се две години от кончината на митрополит Кирил
09.07.2014 Една година от кончината на митрополит Кирил
14.05.2014 Дадоха голямата награда "Варна" на дядо Кирил
11.05.2014 Митрополит Кирил не заслужавал наградата "Варна"
08.05.2014 Награждават посмъртно митрополит Кирил с награда "Варна"
01.04.2014 Край: Заключиха, че митрополит Кирил се е удавил
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).