© Varna24.bg | | Варненци консумират три пъти повече сол от препоръчителната дневна доза. При норма около 5 грама на ден, жителите на морския град си хапват храни, в които съдържанието на сол е завишено и стойностите им достигат 14 грама/дневно. Така Варна се нарежда на второ място по консумация на сол от жителите на 52 националности. Данните бяха изнесени днес по време на конференция на тема: "Сол и здраве".Един грам сол на ден над нормата, увеличава рискът от рак на стомаха с 8%. Това съобщи в своя лекция д-р Джон Пауълс, от Института по обществено здравеопазване в Кеймбридж. Той цитира данни от проучване, направено в 21 региона в света за здравните увреждане. Повишената консумация на сол води и до високо кръвно налягане, съпътстващо сърдечно-съдовите заболявания като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, припомни д-р Пауълс.
Д-р Клара Докова от Медицинския университет в града цитира изследване, направено във Варненски регион преди десет години. В него са изследвани 180 доброволци в продължение на осем дни през зимата и също толкова дни през лятото. Половината от тях живеят в град Варна, а останалите са от село Гроздьово, община Долчи Чифлик.
Хранителната част от проучването показала, че мъжете на село консумират по 19 грама сол дневно, което е почти четири път над нормата. Причината е, че те хапват предимно хляб, колбаси и туршии, а от менюто им липсват плодове и зеленчуци. Установено е, хората от селата във Варна са с най-висока заболяемост от инсулт, дори по-голяма от жителите на Новосибирск, Русия. Проучването показва още, че ниски количества сол консумират жените в града, обясни д-р Докова.
Източник: Днес + |