
ЗАРЕЖДАНЕ...
Варненци обраха наградите на първото състезание по устойчиво готвене | ||||||
| ||||||
Състезателите се съревноваха в две групи - начинаещи (ученици в специализирани училища или любители) и професионалисти (състезатели с повече от една година опит). Кулинарите имаха пред себе си черна кутия с тайни съставки, а отделно имаха право да донесат до 5 продукта, съобразени с тематиката на конкурса. След отварянето на черната кутия, участниците трябваше да приготвят две чинии от продуктите заек, два вида ряпа, картофи моркови, ечемик, шаран и др. Организатор и домакин на събитието бе Институт за кулинарни изкуства към ВУМ във Варна. Специално жури наблюдава и оценява работата на състезателите в професионалните кухни на института. Председател на журито бе Шеф Крис Жишк, програмен директор в института, с опит във висококатегорийни ресторанти и такива с Мишелин звезди, български професионални шеф готвачи, сред които шеф Петър Йоргов, Инна Георгиева и др. Победителите от групата на "начинаещи" бяха: Кристиян Пашов (заешко руле с дреболии и мащерка, гарниран с пюре от магданоз, черна леща и сос "Велонте") от Професионална гимназия по туризъм гр. Варна, Любомир Раданов от същата гимназия (заешко руло с пълнеж от пшеница, моркови, ряпа и бланширан лапад с гарнитура от картофено пюре, варено цвекло, шафран и сметана), а трето място бе за Стефани Дечева (руло и пържола от бутче, пшеница с дреболии, пюре от картоф и морков) от Професионална гимназия по туризъм в гр. Пловдив. Победители от групата "професионалисти" бяха: Иларион Иларионов от Варна (заешко контра филе с дроб сърма, кореноплодни и поширана ябълка с вино, карамфил и канела със сос от лук, цвекло и магданоз). Второ място Георги Димитров от София (Черна ряпа, пълнена със заешко бутче, чипс от зеленчуци и пюре от черна ряпа със сос от рози). Трето място бе за Красен Цанев отново от Варна (печено заешко с канапе от леща белуга, пшеница, земна ябълка, сувидирани кореноплодни, пюре от картоф с пащарнак и печен сос). Според организаторите, една от целите на състезанието е да се представи устойчивото готвене като начин на приготвяне на храната, за да достигне до повече хора с интерес към гастрономията и кулинарните изкуства. Сред наградите са стипендии за обучение в института, покриващи 75% от един семестър, швейцарска индукционна система, професионални ножове и други с обща стойност над 18 000 лв. "Идеята около устойчивото готвене и неговите принципи е да се създаде алтернатива на класическото разбиране за процеса на приготвяне на храна. Най-общо казано, този вид готвене не нарушава естествените принципи растеж /цъфтене/плодородие в природата - използват се местни и сезонни продукти. Ние, като Шефове трябва да уважаваме продуктите и да се стремим да използваме максимална част от тях, както са ни били дадени. Наш дълг е да дадем знания на новите поколения Шефове, за да постигнем дългосрочни резултати" - споделя Шеф Крис Жишк. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg