Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци откриха спящото си дете със "завивка" от хлебарки
Автор: Екип Varna24.bg 15:47 / 31.05.2011Коментари (0)8450
©
Хлебарки всяха паника у варненско семейство. Като във филм на ужасите новодомци в бл. 35 на кв. "Трошево" открили спящото си дете, покрито със "завивка" от огромни буболечки. Родителите станали да нагледат невръстната си рожба през нощта. В тъмнината доловили необичайно движение в детското креватче, но тутакси се разсънили, когато осъзнали смразяващата истина, че в стаята има небивало нашествие на хлебарки. Те щъкали навсякъде. Детската спалня била буквално почерняла от едрите насекоми. Дори светлината на лампата не обезпокоила упоритите вредители, които не спирали да нахлуват през прозореца.

Апартаментът бил на последния етаж в 8-етажен жилищен блок. Семейството бързо установило, че страшната напаст идва от покрива на сградата. Когато се качило там, за да провери какво става, картината в подтаванното пространство била по-зловеща и от психотрилър на Алфред Хичкок. Всичко било покрито с дебел килим от хлебарки, които започнали да лазят по краката на своите неканени гости. Изплашени, родителите побегнали по стълбите и веднага се обадили в бившата ХЕИ, за да потърсят помощ.

Ужасяващата история бързо се разчула из целия блок и изправила на нокти етажните собственици. Мълвата се понесла дори из квартала.

Явно буболечките се хранят с изпражненията на гълъбите или с разложените им на покрива останки, защото целият проблем идва именно от тавана на блока. Хлебарките лазят по стените на сградата, нощем плъзват навсякъде и безпрепятствено проникват през процепите на балконите или през отворените прозорци. Проблемът в нашия блок е толкова сериозен, че сутрин пред входа е посипано с насекомите. Те обикновено са мъртви, тъй като безжизнено са вирнали крака, но няма как да направиш и стъпка, без да изпиташ погнуса, роптаеха съседи. Панелката ни е стара, по това време на годината хлебарки често се появяват, но сега положението е нетърпимо, жалваха се хората. Въпреки че вече са се обърнали за съдействие към дезинфекционна фирма, в ужаса си те не смеят да се надяват на дълготраен ефект.

Казват, че хлебарките съществуват вече повече от 320 млн. години благодарение на изключително голямата си приспособимост. Сигурно ще намерят начин да оцелеят. Науката познава повече от 3000 вида хлебарки. Май в нашия блок има всевъзможни екземпляри, достойни за лабораторно изследване. При това безспорно впечатляват с размерите си, коментираха живеещите в блока, като се опитваха да разказват с ирония за потреса си от неприятното съжителство с насекомите.

Обработката на 6-7-етажен жилищен вход срещу хлебарки излиза средно 140 лв., съобщи д-р Николай Райчев, управител на "Дезинфекционна станция" ЕООД - Варна. Това прави около 10 лв. на апартамент. Обработките се правят със скъп модерен препарат, чиято цена е 120 лв. за литър.

Получаваме постоянно запитвания от хора как да се справят с хлебарките. На всеки обясняваме, че обработката на отделно жилище не решава проблема. Спрейовете вършат временна работа и след няколко дни на мястото на изтребените идват нови гадинки, обясни д-р Райчев. Проблемът е най-сериозен в панелните блокове. Те са с подтаванно пространство с височина 60-70 см, с малки прозорци за вентилация. От там проникват гълъби, като с времето от техните екскременти и труповете на умрелите птици се създават идеални условия за развъждане на хлебарките. Те бързо се развъждат и започват да тормозят целия жилищен вход. Въпросното подтаванно пространство може да се третира само със специална техника, при нужда обработките се повтарят. Задължително е прозорчетата да се замрежат. Обработките понякога се повтарят, защото яйцата на хлебарките се излюпват в период от 15-30 дни, каза още д-р Райчев. Когато специализирана фирма се заеме, проблемът се решава поне за година напред, категоричен бе той.

Шефът на дезстанцията призна, че през май интересът към борбата с хлебарките е засилен. Голямо е търсенето и на индивидуални препарати в магазина на фирмата. Продавач-консултантът е бивш дезинфектор и всеки може да разчита на добри съвети. Проблемът е, че цените на препаратите поскъпват постоянно, обобщи д-р Райчев.

Хлебарките са механични преносители на над 40 вида опасни заболявания като дизентерия, салмонела, гастроентириткоремен тиф, хепатит и полиомиелит. Предизвикват алергични и астматични кризи.

Има около 4000 вида хлебарки. У нас се срещат основно 2 вида - кафявата и черната хлебарка. Напоследък се разширява популацията и на американската хлебарка.

Нуждаят се най-много от топлина и влага. Избягват дневна светлина, обичат да са прикрити и обитават най-често баните или тоалетните, крият се зад готварски печки и хладилници, под кофите за боклук, зад шкафове, под белещ се тапет, в пукнатини и шахти, покрай тръбите и т.н. Те ядат почти всичко, включително картон, месо, сапун и лепило, а при липса на храна стават канибали - големите изяждат малките и умрелите хлебарки. Могат да издържат без храна повече от месец. Те живеят при температури между 20-35 градуса по Целзий и стоят заедно в групи. Хлебарките са нощни животни, появяват се след загасване на осветлението. Но ако леговището им е пренаселено и не им достига храна, започват да излизат и през деня. Така че ако видите една хлебарка, значи те вече са толкова много, че им е станало тясно.

Доказано е, че издържат на повече от 100 пъти по-висока доза радиация от смъртоносната за хората и могат да оцелеят при ядрена война. На всичкото отгоре могат да живеят близо месец с откъсната глава, защото дишат чрез трахеи, чиито отвори са разположени от двете страни на тялото.

Ефективната борба с тях се извършва от квалифицирани специалисти със сертифицирани препарати. За да се определят подходящите отрови, трябва да се прецени стадият на развитие на популацията, развъдните им райони, както и основните източници на храна. Професионалните препарати имат дълго остатъчно действие и ако не се отмият, те унищожават хлебарките в продължение на няколко месеца. След като влезе в контакт с отровата, хлебарката я отнася в гнездото, заразява останалите и така една от тях би могла да унищожи цялата популация. За съжаление, няма препарат, който да убива яйцата на хлебарките. Капсулата, в която се намират, има много дебела хитинова обвивка, защитаваща яйцата от препаратите. Затова се налага между 20 и 30 дни след първата обработка да се проведе втора. Така се унищожават новородените още преди да са снесли на свой ред яйца.

Превантивните мерки са свързани с поддържането на висока хигиена. Това означава да не се оставят открита храна и мръсни чинии.

Поправете капещите кранове и сълзящите тръби - хлебарките могат без храна, но не могат без влага. Обработвайте или дръжте запушени отходните тръби. Запушете процепите в стените, покрай тръбите, до прозорците и вратите. Опитайте се да организирате вашите съседи и обработете с препарат с дълготрайно остатъчно действие цялата сграда - всички апартаменти, стълбището, мазетата и тавана. Така ефектът би бил максимален. Борбата с хлебарките е въпрос на редовни превантивни обработки, за да се поддържа биологичният минимум на популацията. Дори да не срещате хлебарки вкъщи или в офиса, провеждайте превантивни обработки 2 пъти в годината, преди да са се настанили трайно. Хлебарките прииждат от други сгради или се внасят с багаж, така че никога не може да се каже, че сте си решили проблема с хлебарките окончателно, напомнят специалистите.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: