Варненци предпочитат да се разведат в Девня и Провадия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:23 / 26.08.2013
1027
Варненци предпочитат да се разведат в Девня и Провадия вместо в своя град заради по-бързо приключване на делото, коментираха пред бракоразводни адвокати.

Според тях съдът във Варна е един от най-натоварените в страната, като в него годишно се гледат над 33 000 дела, от които около хиляда са бракоразводни. Така едно подобно дело се насрочва за решаване след 2-3 месеца, което е твърде много за някои нетърпеливи двойки, достигнали взривоопасния предел на поносимост помежду си. Затова те предпочитат делото да се гледа където и да е другаде, но да приключи възможно най-бързо.

В първата половина на тази година във Варненския районен съд са внесени за разглеждане 386 бракоразводни дела, като 210 от тях са по взаимно съгласие и 176 по вина. Статистиката показва, че броят им намалява, защото за същия период на миналата година делата са били 408, като 201 са били по взаимно съгласие и 207 по вина на някой от съпрузите. От съда коментираха, че много често дела, заведени по искане за вина, се преобразуват по взаимно съгласие или се сключва спогодба или извънсъдебно споразумение.

Повече време отнемат делата с делби, особено когато страните има какво да си разделят. Тогава се налага съдебните заседания да се отлагат по няколко пъти за събирането на доказателства - документи за собственост, експертни оценки, оценки от вещи лица, разпити на свидетели и др. Дълготрайни са и делата с претенции за издръжка, при които също има удължаване на сроковете във времето. Обикновено най-бързо приключват делата, в които съпрузите нямат претенции една към друга. Тогава те се решават в едномесечен срок, обясниха от съда.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).