Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци се впуснаха да създават нестандартни стопанства
Автор: Екип Varna24.bg 13:10 / 25.07.2011Коментари (0)789
©
Увеличава интереса от страна на варненци към отглеждането на калифорнийски червеи, охлюви и трюфели. Това каза Чавдар Златилов - гл. експерт координатор Областна служба за съвети в земеделието във Варна. По думите му интереса се е увеличил, след като е станало възможно хората да кандидатстват по различни мерки от програмата за развитие на селските райони. Той уточни, че не всички желаещи преминават през Областна служба за съвети в земеделието, а само тези които искат да бъдат финансирани, като към момента са преминали около 10-12 собственици на такива нестандартни стопанства. Хората кандидатстват по мярката за "Млад фермер" или за подпомагане на полупазарни стопанства.

По отношение на отглеждането на калифорнийските червеи агроном Чавдар Златилов заяви, че този вид култури обработват физиологично оборския тор и други органични отпадъци, като минерализацията е много по-бърза след тяхната обработка, като това което остане след обработката освен, че няма неприятния мирис на оборски тор, но и съдържа много минерални вещества, които са полезни за растенията, което прави този вид тор изключително полезен за всички растения. Освен към калифорнийски червеи висок остава интереса на варненци към отглеждането на охлюви.

Чавдар Златилов обясни, че в момента в областта има 2-3 големи ферми, които развиват такава дейност, но се наблюдава интерес и от по-малки стопанства, които имат желание да отглеждат охлюви. Фермерите се обръщат за съвет освен към областната служба за съвети в земеделието, но и към италианско представителство, което работи с охлювъдния клъстер и с големите ферми. По думи на специалиста няма информация, до колко собствениците на малки стопанства са доволни от тези сдружения или пък каква е успеваемостта на фермите им. Чавдар Златилов коментира още, че варненци се интересуват и от отглеждането на трюфели.

Според специалисти, за развиването на такъв вид стопанство обаче е необходимо голямо капиталовложение. Причината е, че суровината, от която се произвежда трюфелът е изключително скъпа. За да се формират гъбите, първоначално е необходимо да се заразят лешникови или орехови гори със скъпоструващата гъба. Що се отнася до отглеждането на щрауси специалистът посочи, че в последните месеци и дори години се наблюдава отлив на желаещите да се занимават с такъв вид стопанства.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: