Варненци си патят и от стоножки, ухапванията се увеличават

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:08 / 03.06.2011
7255
По около 10 случая на ухапване от хищни стоножки има средногодишно във Варна. Това каза доц. Петко Маринов от клиниката по токсикология към Военноморска болница - Варна. Той уточни, че в последните години случаите на ухапани от хищните стоножки или така наречените сколопендри се увеличават, като насекомите достигат размери до 15-20 см.

Специалистът обясни, че този вид насекоми живеят в усойни и влажни места, като ухапването им много наподобява ухапване на змия. Петко Маринов уточни, че няма опасност за живота на ухапания, но пък болката е много неприятна, като симптомите са оток, силно зачервяване.

Заради повишаването на температурите вече има и няколко случая на ухапване от змии. Най-често "жертви" на влечугите стават възрастни хора, които докато вършат дворна работа попадат на змиите, които са предимно пепелянки. Тя се смята за една от опасните европейски змии, заради дългите си зъби до 13 mm и сравнително силната отрова. Пепелянката достига дължина до 50-70 cm, изключително рядко над 100 см, а на цвят е бежово- до светлокафява с тъмна зигзаговидна ивица по гърба.

Според специалисти в миналото, когато много хора са ходели боси, смъртните случаи след ухапване са били относително чести. Българската популация на пепелянката се смята за не особено отровна. Отстъпва вероятно единствено на усойницата по токсичност, но обикновено инжектира по-голямо количество отрова. Дори без противоотрова обаче симптомите обикновено не са тежки и отшумяват за ден-два, може да представлява опасност за деца или възрастни с влошено здраве.

Отровата на пепелянките е сравнително токсична, но се променя с времето и при различните популации. Тя има както протеолитични, така и невротоксични компоненти, като съдържа и хемотоксини с кръвосъсирващи свойства, подобни и също толкова силни, колкото тези в отровата на гърмящите змии. Симптомите при ухапване могат да настъпят незабавно - болка, подуване и обезцветяване, понякога замайване и изтръпване. Хората, както и мишките и птиците, реагират бързо на отровата на пепелянката. Отровата на пепелянката се използва за производството на противоотрова за ухапвания от други европейски отровни змии, като тя се отглежда за тази цел.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).