Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци съгласни да гонят съседи
Автор: Екип Varna24.bg 09:51 / 11.12.2008Коментари (0)638
© Varna24.bg
По-голяма част от домоуправителите във Варна застават зад предвиждането на проектозакона за етажната собственост да бъдат гонени недобросъвестните съседи. Според нормативния акт това ще става възможно стига да има съгласие от 75% от обитателите на входа. Практиката сочи, че ако има конфликтни съседи, 90 на сто от живущите във входа са съгласни те да бъдат изгонени, коментира спорния текст Милена Петрова. Тя е домоуправител във вход, в който живеят над 100 души. Според нея обаче, новите отговорности, с които се натоварват домоуправителите, трудно биха могли да се изпълнят на практика. Много по-ефективно ще е, ако контролът и глобите се налагат от административен орган, посочи тя.

Предложението собственик да бъде извеждан от жилището си, ако системно нарушава вътрешния ред, е правилно, каза за "Позвънете Новини" и домоуправителят Емил Димитров. Според него, това е един от начините, живущите в жилищни кооперации да погледнат сериозно на задълженията, които имат като съкооператори. Имаме няколко съседи, които не искат да плащат разходите за поддръжка на входа, заяви Димитров. Мнението му е, че човек би се съобразил със съществуващите правила, ако знае, че подлежи на някакви санкции. Не може домоуправителите да нямат никакви законодателни права за предприемане на по-сериозни мерки, а в същото време да се изисква от тях да поддържат реда във входа и доброто му състояние, коментира още Димитров.

Проблеми с нередовни платци има и домоуправителят Николай Костадинов. Той обаче смята, че изгонването на съсед е прекалено крайна мярка. Извеждането би станало много трудно, защото трябва да се представят конкретни доказателства, каза той. Според него, законът за етажната собственост трябва да регламентира правила, нарушителите на които да подлежат на санкции. Щом хората не могат да се уважават като съседи, трябва да има закон, който ди ги принуди, обобщи Костадинов.

Петрова посочи още, че би било добре да се върнат домовите книги. Така домоуправителите и всички живущи във входа ще имат ясна представа действително колко са обитателите, в кой апартамент какви и колко хора са настанени. Сега заради липсата на регистър и контролът е значително затруднен, заяви Петрова. Нейната практика сочи, че в едно жилище се обявява, че живеят 2-ма души, а нерядко се оказва, че са много повече. По този начин обитателите си спестяват невисоките такси за входа, които при нас са максимум 5 лева на човек за месец, добави тя. Важно е съседите да разбират каква е ролята на домоуправителя и конкретните му отговорности и задължения, каза още Петрова. Само така те ще сътрудничат и улесняват работата му, смята тя.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: