Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненец бил личен спасител на Тато на Евксиноград
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 06.03.2010Коментари (0)1065
© в. "Позвънете"
С личен спасител преминавали почивките на море на бившия пръв държавник на България Тодор Живков. Всяка година той изкарвал по 2 седмици на почивка в резиденция Евксиноград, заедно със съпругата си Мара Малеева. През 1962-1963 г. плътно до величието в морето край Варна бил Лавренти Силов, който в момента е специалист по водно спасяване във варненската организация на БЧК. „Всеки ден от почивката до обяд, той плуваше. Имаше си специален ритуал - плуваше задължително с водна шапка. Пълнеше я с вода и така я нахлузваше на главата си. Винаги слагаше и един двоен надуваем пояс на кръста си, мисля, че беше подарък от Хрушчов. Намираше време всеки ден до обед да преплува 500 м до таляна, който беше в обсега на плажа на резиденцията и обратно. Аз се правех на разсеян и плувах неотлъчно до него с една малка лодчица. Правех се, че не го забелязвам, но и двамата знаехме много добре кой какво прави. Аз си подсвирквах и така се движехме заедно", разказва вече днес, от дистанцията на времето Лавренти Силов. Сутрин държавното величие се ползвало още от услугите на масажист, ходел и на фитнес, който тогава всъщност бил кабинет по лечебна физкултура.

Съпругата на Тодор Живков, Мара Малеева също имала личен воден спасител. Той е друг известен варненец в тези среди - Георги Ставрев. Първата дама на страната ни по онова време плувала много добре, но имала страх от водата. Затова и кръжала все край брега, като не се отдалечавала много от мостчето. На всеки десетина метра обаче питала дали има някаква опасност, или може да продължи да плува. Разбира се плътно до нея бил личният й воден спасител.

В момента БЧК нямат ангажимент да пазят плажната ивица на държавната резиденция Евксиноград. През миналото лято четирима спасители са пазели видни и по-малко видни наши държавници от инциденти във водата. Според специалистите от БЧК те са малко, но ангажиментът за това е на ръководителя на резиденцията.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: