Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненец даде безплатен подслон на психичноболен
Автор: Екип Varna24.bg 15:39 / 23.02.2013Коментари (1)1058
© Народно дело
Безплатен подслон осигури варненецът Михаил Михайлов на психичноболен 34-годишен мъж. "Преди три месеца пуснах обява, че давам скромна вила под наем в "Аспарухово". Обади се един човек и се примоли да го пусна за няколко дни безплатно, нямал иначе къде да живее. Бил бездомен. Декември беше голям студ и се съгласих да му помогна", започва своя разказ варненецът, който стана един от героите в рубриката "Така се прави".

Михайлов има три деца, преди години е работил като икономист, сега си вади хляба като таксиметров шофьор. Още при първата среща станало ясно, че бездомникът има психични отклонения. Въпреки това Михайлов го пуснал в дома си и му помогнал с храна и продукти. "Като преминаха студовете, започнах да обикалям с него по социалните служби, за да се намери дългосрочно настаняване в специализирано заведение. Човекът не е агресивен, но е лесен за манипулация и може да стане жертва на измама", обяснява Михайлов. Той завел психичноболния младеж при личния си лекар. Там се потвърдило, че човекът е с диагноза и че е без здравноосигурителни права. Оказало се, че болният е от Смядово. Загубил баща си при инцидент в бивш химически завод. Майка му и сестра му също са с психични заболявания. И двете живеят в кв. "Аспарухово". 34-годишният не можел да бъде с тях, защото майката гледа болна жена на легло срещу правото да спи в дома й.

Михайлов отишъл в СУПЦ "Анастасия Железкова", където отказали да приемат болния човек, който миналата година вече е ползвал услугите на общинския временен приют. После потърсил съдействието на община Варна, отдел "Социални услуги и проекти". "Отидох с него и се срещнах със служителка, която добре познаваше материята. Обясни ми, че младежът все пак има пенсия от 250 лв. и не може току-така да бъде приет за обгрижване", обясни мъжът. Получил отказ и от психодиспансера. Там дежурният лекар ги върнал с мотива, че не става въпрос за спешен случай. Същото се случило и в офиса на "Социално подпомагане". Михайлов подал жалба във II РПУ заради бездействие на институциите, оттам му казали, че не им е в компетенцията.

"Покрай цялата тази работа оставам с впечатление, че всички имащи правомощия държавни и общински социални институции си прехвърлят топката", разочарован споделя перипетиите си загриженият мъж. Сега основната му цел е да намери сигурен подслон на болния човек. Той все още ползва къщата, без стопанинът да иска пари за наем, ток и вода.

"Ходих в петък сутринта. Сложил е собствен катинар. Част от електрическата инсталация и СОТ-а са изтръгнати. Може да се самозапали или убие на оголените кабели. Вече е започнал и да краде - изчезнал е железен лом", разказва Михайлов. Добрякът не съди, притеснява се, че болният човек може да се забърка с лица от кримиконтингента. Твърди, че основанията му не са безпочвени. Наскоро 34-годишният мъж му показал документ, с който му предлагат да стане управител на финансова къща в София. Предложението било написано на качествена ароматизирана хартия. Посъветвал го да не подписва. "Ако бъде трудоустроен и настанен в специализирано заведение, ще може да се грижи сам за себе си", категоричен е Михаил Михайлов. Борбата му да намери подслон за болния човек продължава.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ето и това допринася за протестите,соц.слуйбите.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: