Варненец даде безплатен подслон на психичноболен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:39 / 23.02.2013
1058
Безплатен подслон осигури варненецът Михаил Михайлов на психичноболен 34-годишен мъж. "Преди три месеца пуснах обява, че давам скромна вила под наем в "Аспарухово". Обади се един човек и се примоли да го пусна за няколко дни безплатно, нямал иначе къде да живее. Бил бездомен. Декември беше голям студ и се съгласих да му помогна", започва своя разказ варненецът, който стана един от героите в рубриката "Така се прави".

Михайлов има три деца, преди години е работил като икономист, сега си вади хляба като таксиметров шофьор. Още при първата среща станало ясно, че бездомникът има психични отклонения. Въпреки това Михайлов го пуснал в дома си и му помогнал с храна и продукти. "Като преминаха студовете, започнах да обикалям с него по социалните служби, за да се намери дългосрочно настаняване в специализирано заведение. Човекът не е агресивен, но е лесен за манипулация и може да стане жертва на измама", обяснява Михайлов. Той завел психичноболния младеж при личния си лекар. Там се потвърдило, че човекът е с диагноза и че е без здравноосигурителни права. Оказало се, че болният е от Смядово. Загубил баща си при инцидент в бивш химически завод. Майка му и сестра му също са с психични заболявания. И двете живеят в кв. "Аспарухово". 34-годишният не можел да бъде с тях, защото майката гледа болна жена на легло срещу правото да спи в дома й.

Михайлов отишъл в СУПЦ "Анастасия Железкова", където отказали да приемат болния човек, който миналата година вече е ползвал услугите на общинския временен приют. После потърсил съдействието на община Варна, отдел "Социални услуги и проекти". "Отидох с него и се срещнах със служителка, която добре познаваше материята. Обясни ми, че младежът все пак има пенсия от 250 лв. и не може току-така да бъде приет за обгрижване", обясни мъжът. Получил отказ и от психодиспансера. Там дежурният лекар ги върнал с мотива, че не става въпрос за спешен случай. Същото се случило и в офиса на "Социално подпомагане". Михайлов подал жалба във II РПУ заради бездействие на институциите, оттам му казали, че не им е в компетенцията.

"Покрай цялата тази работа оставам с впечатление, че всички имащи правомощия държавни и общински социални институции си прехвърлят топката", разочарован споделя перипетиите си загриженият мъж. Сега основната му цел е да намери сигурен подслон на болния човек. Той все още ползва къщата, без стопанинът да иска пари за наем, ток и вода.

"Ходих в петък сутринта. Сложил е собствен катинар. Част от електрическата инсталация и СОТ-а са изтръгнати. Може да се самозапали или убие на оголените кабели. Вече е започнал и да краде - изчезнал е железен лом", разказва Михайлов. Добрякът не съди, притеснява се, че болният човек може да се забърка с лица от кримиконтингента. Твърди, че основанията му не са безпочвени. Наскоро 34-годишният мъж му показал документ, с който му предлагат да стане управител на финансова къща в София. Предложението било написано на качествена ароматизирана хартия. Посъветвал го да не подписва. "Ако бъде трудоустроен и настанен в специализирано заведение, ще може да се грижи сам за себе си", категоричен е Михаил Михайлов. Борбата му да намери подслон за болния човек продължава.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).