Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненец под стража, заради източване на сметки в Чехия
Автор: Екип Varna24.bg 14:21 / 02.03.2011Коментари (0)1053
© Varna24.bg
На основание европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районен съд в Прага, от днес с постоянна мярка за неотклонение, определена от Варненския окръжен съд е Станимир Станков, издирван от чешките власти за да бъде разследван във връзка с незаконно придобиване, фалшификация и промяна на платежни средства. Станимир и други 10 лица, посочени в ЕЗА са правили опит да източват чужди банкови сметки с фалшификатите. Според компетентните власти общият размер на щетата е 170 179 чешки крони, а наказанието, които местните закони предвиждат за този вид престъпна дейност е 12 години затвор. Без да разглежда ЕЗА по същество, днес Варненският окръжен съд прецени, че документът, с който се иска задържането и екстрадицията на 35 годишния българин съдържа всички атрибути, посочени в ЗЕЕЗА. Чешките власти са посочили, че Станков, заедно с други 10 сънародници, предимно от Силистра, София и други градове, като организирана престъпна група са придобили, и фалшифицирали платежните средства. Измамата е станала в периода от края на м. Март 2008 до началото на май 2009 година на територията на Чешката република. "Въоръжени" със скимираща техника, мъжете източвали информация от чужди банкови карти в различни райони на Прага. Престъпната дейност продължила с издаването на фалшиви платежни инструменти, с чиято помощ правили опити и са теглили пари от чужди сметки. Източените пари били малко повече от 36 хиляди крони. Според компетентните власти в Прага, дейността на престъпната група се разпростирала освен в Чехия и на територията на Норвегия и България. Разкрити били и пластики, които според разследващите били издадени в Румъния, Полша и Словакия.. Междувременно двама от разследваните ще бъдат привлечени под отговорност за подобна дейност в Полша, а един от престъпната група вече излежава присъда в Белгия за същото.
В хода на съдебното заседание днес Станимир, който живее в Дългопол, отрече участие в престъпната схема и се отказа от правото си доброволно да бъде предаден на чешките власти.
Ако обжалва днешното определение на съда, той ще се яви пред въззивната инстанция на 8 март в 10,00 часа. В понеделник, 7 март, ВОС е насрочил заседание, в което ще разгледа по същество искането за предаването на Станимир Станков на компетентните чешки власти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: