Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненец сам направи кораб, ще предлага водолазни круизи
Автор: Екип Varna24.bg 10:12 / 21.04.2013Коментари (0)1122
©
Варненският бизнесмен Калин Радев буквално съживи историята, след като в експлоатация влезе неговият водолазен кораб "Номад". Трудно може да се направи оценка за средствата, които 45-годишният капитан е вложил. От историческа гледна точка обаче съдът е безценен. За "Номад" Радев казва, че е неговият личен кораб, но събрал в себе си историята на няколко съдби. Преди повече от пет години завършилият Морско училище бизнесмен открива, както сам казва, трите двигателя, които били сърце на яхтата на Тодор Живков. Тогава "Балкан" вече е собственост на известен индустриалец от нашето време.

"Трите двигателя бяха свалени, защото не са били достатъчни. Когато ги купих, бяха работили едва 700 часа", обяснява Радев. Освен двигателите, всеки с по 650 к.с., мъжът придобива и част от обзавеждането на яхтата на УБО. След като вече има двигателите, капитанът с опит на специални кораби в Персийския залив открива и корпус, който идеално да се впише в проекта му, който към онзи момент може би е бил сравнително мъгляв. Не другаде, а в Русе бил забравеният корпус, който също има своята история. Той трябвало да бъде основа за строителството на бързоходна яхта за р. Дунав на човека легенда от времето на соца Божидар Божилов-Бец. Година след това Божилов умира от инфаркт. Така проектът за яхтата остава незавършен, а корпусът престоява изоставен няколко години, докато не бива купен от местен бизнесмен. Последният го продава на вече сдобилия се с двигателите на "Балкан" варненец.

Транспортът от Русе до Варна е направен по суша. "Беше изключително сложно - с полиция, охрана", спомня си с усмивка Радев. "Номад" все още не е напълно завършен, предстои насищане с електрическата част, както и обзавеждане на битовите помещения. Корабът има голяма капитанска кабина, две кабини за гости, два санитарни възела с баня и тоалетна, както и кухня и холова част. "Номад" ще бъде използван за водолазни круизи - услуга, която нито един друг кораб у нас не може да предложи. Това е тип туризъм, който е изключително добре развит в много части на света.

"В България досега не е предлагана такава услуга. Целта е да осигурим 5-7 дни на море на желаещите в една изключително добра битова и техническа среда", коментира Радев. По негово мнение страната ни ще се превърне в притегателен център за такъв тип туристи заради ниските цени и подводното богатство. "Номад", за който вече има запитвания от чужбина, трябва да бъде готов за първите си пътници до средата на лятото. Още отсега корабът е използван от чужденци за провеждане на водолазни изпити. Вчера във Варненското езеро трима норвежци и един поляк бяха изпитвани от международен спец.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: