Варненец съди общината за отказана информация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:54 / 28.01.2009
798
Варненецът Николай Цветков е депозирал жалба във Варненския административен съд срещу решение на главния секретар на община Варна за отказ от предоставяне на информация, свързана с Общинска полиция (ОП).

В писмено заявление, адресирано до кмета Кирил Йорданов и основано на Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), Цветков е поискал да му бъде представено копие от договора между общината и РДВР - Варна, сключен 2000 г. Информацията той поискал, за да се информира какъв е рамерът на разходите, структурата на ОП, организацията по приемане на сигнали от граждани, задълженията на полицаите в това отношение и дали те се вписват в специален дневник.

"В заявлението си бях описал, че ако изисканата от мен информация съдържа класифицирана такава, да ми бъде предоставен частичен достъп до онази част, която не е ограничена. От общината обаче ми бе отказана всякаква информация, което е нарушение на закона", твърди Цветков. Главният секретар на общината се мотивира в своя отказ с това, че ако бъде оповестена информация, касаеща точния брой полицейски служители, охраняващи обекти на територията на общината, ще се наруши ефективната охрана на обществения ред. Освен това съществувала и реална опасност от злоупотреби с данни, съдържащи се в договора. Друг аргумент на гл. секретар е, че достъпът засягал и трето лице - РДВР - Варна, и нямал изрично съгласие от там за предоставянето на исканата информация. Според адвоката на Цветков, Марин Маринов, отказът на гл. секретар се явява нищожен, защото кметът го е упълномощил само да дава, а не и да отказва информация. Аргументът за третото лице също бил смехотворен, защото полицията също е засегната от ЗДОИ.

На вчерашното съдебно заседание делото бе разгледано по същество и обявено за решаване в 30-дневен срок.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).