Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненец със сигнал до Varna24.bg за нерегламентирано сметище: Недобросъвестните трябва да разберат, че има закони и живеят в общество, а не в пещера
Автор: Екип Varna24.bg 17:20 / 11.08.2024Коментари (0)2591
Читател на Varna24.bg изпрати писмо до нашата медия. Поводът е едно нерегламентирано сметище, което, както казва той: "се образува ежедневно от недоброжелателни лица". Сметището се намира на Базар Левски, входът е откъм ул. "Явор".

Ето какво разказва Пламен Никитасов в своето писмо:

След 10 подадени сигнала от моя страна и още толкова от мои съседи, няколко проведени разговора с район "Приморски", подадени сигнали писмено и чрез снимки към кмета г-н Коцев, както и разговор с Началник отдел "Управление на отпадъците" - Дора Илиева, резултатът за 13 месеца е нулев. Уж европейски град, ама в бананова република. 

Решението на район "Приморски" е един път седмично почистване с товарен бус. Това не често "почистване" обаче е частично, кратковременно и крайно недостатъчно. Единствено стимулира недоброжелателите да захранват постоянно нерегламентираното сметище. Всички градинки наоколо са с разпилени боклуци, които не се почистват от хората със съответния товарен бус.

На нас ни е писнало (бл.8, от където са и снимките от по-висок ракурс) след всяко подухване на вятъра да чистим в двора и пред входа си разпилени боклуци. Ако не е вятърът ще са котките или гларусите. Огромен проблем също е и поставеният 1 бр. контейнер на бул. "Васил Левски", заменил 6 бр. контейнери от стария тип, който обслужва 9 блока или 231 домакинства – крайно, крайно, крайно недостатъчно и с труден достъп от по-възрастните живущи. Когато се препълни, боклуците се поставят отстрани и вятърът (типичен за морски град) го разнася по булеварда.

Приложил съм отговор от район "Приморски" на пореден мой сигнал.

Видно от изложеното в писмото, някакви мерки все пак се вземат, но те са временни и крайно недостатъчни. Нали разбирате, че няма как всеки от нас, загрижен за облика на квартала, да следи и дебне кой къде си хвърля боклука и къде точно живее (особено повечето, които го хвърлят там, където не трябва, го правят в по-късните или по-ранни часове, за да не бъдат видени); да подаваме информация до кметството, за да бъде наложена административна глоба на нарушителя.

Тези права и задължения се съдържат в текста на чл.16, ал.3, т.8 от Закона за Управление на Отпадъците.

Не може институцията, която уж трябва да ти помага намирайки решения, да предпочита само да се оправдава, защо не го прави. Желанието ни е да се предприемат мерки за поставяне на забранителни табели на нерегламентираните за изхвърляне на отпадъци места! Да се обсъди възможност за монтиране на видеонаблюдение в тези участъци - поне до решаване на проблема. Не е ясно защо камера е дума табу за местната администрация. Реална възможност за глобяване на лица хвърлящи отпадъците си на улицата. Недобросъвестните трябва да разберат, че има закони, да научат, че живеят в общество, а не в пещера в гората.  

Абсолютно необходимо е поставянето на допълнителни контейнери, за да запазим квартала си чист и децата си здрави. Обръщам се към вас с молба да дадете гласност на този проблем с надежда да се замислят и най-после да се предприемат сериозни, дългосрочни, адекватни мерки за справяне с това постоянно безумие!

П.П. Снимките са от последните две седмици. Уж, изпратили хора да проверят на място и уж, случайно, така наречените "инспектори" минали в деня, когато е минал буса и е почистил. Съставят протокол, подкрепен със снимков материал, че всичко е наред. Но на следващия ден отново има чувал с боклук и всичко започва отначало. Тези "инспектори" това го правят за четвърти път по същата схема. Ясно е, че неглижират проблема и се подиграват с нас гражданите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: