Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненка оглави еврокомисия в областта на офталмологията
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 14.01.2013Коментари (0)1059
© Народно дело
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Новата година донесе подарък с варненски акцент на българската офталмология. За първи път нашенец оглави комисията по образование на Европейския борд по офталмология (ЕБО). След гласуване на националните представители на всички европейски държави на този пост е избрана проф. д-р Христина Групчева, ръководител катедра по очни болести и зрителни науки в МУ - Варна, и заместник-управител на СБОБАЛ - Варна (Очна поликлиника). Тя ще встъпи в длъжност на новия си пост след събранието на борда през февруари в Дежон, Франция.

Според специалистите изборът на проф. Групчева е изключително признание за качествата на родната офталмология, тъй като постът е свързан с ръководство при определяне на критериите за оценка "европейски офталмолог". Европейският борд по офталмология позволява свободно движение на специалисти по очни болести в страните от обединена Европа и има за цел да унифицира както познанията, така и добрата медицинска практика в общността, обяснява проф. Групчева. Засега има около 20 български медици, които успешно са положили изпита.
Всъщност д-р Христина Групчева е първият българин, издържал този изпит още през 2002 г. Тя представят България в борда от 2009 г. насам и работи по множество проекти, свързани с обучението и образованието.

Амбициите й на новия пост са да повиши чувствителността на изпита към обширността на познанията и да създаде банка с изпитни въпроси, които наистина да дават реална представа за качествата на кандидатите. Тя планира и промени, които и преди са били дискутирани от националните представители. Една от ключовите насоки е подготовката за изпита да помогне за самостоятелната работа на всеки кандидат.

На практика това е още едно предимство за специализиращите в СБОБАЛ - Варна, база на МУ - Варна, където европейският опит се пренася директно от източника. До момента малцина са варненските специалисти по офталмология, преминали евроизпита. Амбицията на проф. Групчева е броят им бързо да нараства.

Проф. Групчева е завършила МУ - Варна, през 1992 г, а от 1996 г. е специалист по очни болести. Има множество специализации в Moorfields Eye Hospital, Лондон, и Университета в Дънди, Великобритания. През 2000 г. след спечелване на стипендия на Морис и Филис Пайкъл започва 3-годишна научна и клинична специализация по роговица в Университета в Окланд, Нова Зеландия. Там завършва докторска дисертация. Заема ръководни постове в множество офталмологични общества.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: