Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненка отбеляза 100-годишен юбилей
Автор: Екатерина Монева 10:47 / 25.08.2024Коментари (3)7813
© Varna24.bg
Варненка отбеляза скромно в своя дом 100-годишен юбилей. Пенка е сред най-старите жители на морската столица. Тя живее във Варна над 70 години. От първите години помни лозята. 

"Живеехме на "Почивка", там ни дадоха малка къща. Всичко тогава беше лозя, далеч от града. Плащахме 6 лева на месец.", спомня си тя с носталгия и разказва, че заради студа са спяли заедно в малките стаи, но никога не й е тежало. "Семейството е всичко, децата, внуците. Да правиш добро!", казва още Пенка и допълва, че така иска да бъде запомнена с доброто. 

"Правете добро и се трудете!", разкрива тайната на дълголетието тя. А нейни близки допълват, че жената не е знаела почивка. "Цял живот се е трудила освен на работа, а и у дома.", казват с гордост и показват десетки покривки плетени на една кука. 

"Работеше неуморно!", казват те.

Професионалният път на Пенка е преминал в "Бялата къща", където някога се е помещавала варненската кардиология, работила е лично с професор Шишков. Била е санитарка. 

Като млада е обичала да пее, била е в хор дълги години. За онова време, жената разказва, че щом отивали на нивата да жънат пеела докато работила. "Свекър ми казваше: "Ти работи по-леко да можеш да ни пееш. Жънехме и пеех.", спомня си тя.

Близките й я описват като много социална и сладкодумна, до преди два месеца е четяла всекидневно и винаги е имала стремеж към естетика и красивото в живота. Винаги е била оптимист. Празникът на Пенка събра на маса дори съседите, които се вълнуваха много и са очаквали с нетърпение празника. "Седя на маса с гостите до 11 часа", разказаха близки.

Вчера, тя посрещна своят 100-годишен юбилей, заобиколена от деца, внуци и правнуци, а снимката на "нейн Тошко" стоеше неотлъчно до нея. "Много добър човек беше, кротък, слушахме се много!", разказва тя за своя другар, с който е живяла под един покрив над 65 години. "От тези дето ги няма, той най ми липсва", споделя старата жена. 

За вчерашния юбилей, Пенка получи букет и грамота от кмета на града, Благомир Коцев, донесла ги Ивелина Кирилова, завеждащ отдела "Социални дейности" към общината, разказват близки. Казват, че научила текста наизуст, толкова пъти са я чели. Питаме а кой е най-щастливият й ден за тези 100 години. След кратък размисъл отговаря: "Този, в който съм с цялото семейство".

Пенка духна 100-те свещички, но какво си пожела запази в тайна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.08.2024 г.
0
 
 
Пожелавам и много ЗДРАВЕ и КЪСМЕТ!
Aнонимен
на 26.08.2024 г.
0
 
 
Честит 100 годишен юбилей, лельо Пенке! Ти си гордост за родът ни, в който не е имало столетник от над 70 години (а като цяло са записани само двама). Гордея се с теб и ти пожелавам здраве и още дълги години да предаваш мъдростта си на хората. Бог да ти помага! Ангел Тодоров.
Aнонимен
на 25.08.2024 г.
0
 
 
ДА ДО ЖИВЕЕШ 100ГОД.-ЕДИН ВЕК Е ДЪЛЪГ ПЪТ В ЖИВОТА! ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА СИ СПОМНЯШ ПРЕЖИВЯНОТО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ И ДА ГО РАЗКАЗВАШ С ЛЕКОТА! БЪДИ ЖИВА И ЗДРАВА ОЩЕ И РАДВАЙ БЛИЗКИТЕ СИ СЪС СВОЕТО ПРИСЪСТВИЕ! ДА ТИ Е ЧЕСТИТ 100 ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Първият учебен ден
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Голямо авиошоу край Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: