Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненка се жалва от Ригионалната библиотека – присвоили идеите й
Автор: Димитър Щерев 19:50 / 05.03.2024Коментари (2)2135
©
Варненски автор на комикси - като жанр, се жалва от Регионалната библиотека. Твърди, че от културната институция, с която са били в партньорстки отношения през годините, сега е кандидатствала за финансиране към Националния фонд "Култура“ с проект за комикси, без варненския автор да бъде включен.

Това става ясно от писмо на Елена Владова, изпратено до медиите. В него тя описва казуса. Публикуваме писмото й без редакторска намеса:  

Регионална библиотека "Пенчо Славейков“ във Варна нелоялно използва мои идеи. Това се разбира от спечелен от културната институция проект с наименование "Литературен прожектор - слово, изображение, пространство“, финансиран от Национален фонд "Култура“ (НФК). Проблемът не е в това, че библиотеката има желание да обогатява продуктите, които предлага, а че заимства мои идеи, мои търсения и труд, свързани с изкуството на комикса, без да притежава нужните натрупани познания, за да ги надгради. Това се постигат с години работа - нещо, което аз не спирам да правя.

От 2020 до 2022 г. бях водеща на Клуб на комикса в Детски и средношколски отдел на библиотеката. Той беше създаден по моя идея. Не съм била служител на културната институция, въпреки че Клуб на комикса беше включен в нейния календар с дейности. Клубът се издържаше от спечелени от мен проекти – един в НФК и един във варненския Фонд "Култура“. Като журналист спечелих и стипендия в НФК, с която осъществих поредица интервюта с български автори в областта на комикса.

 

Отново повтарям, че проблемът не е в това, че библиотеката кандидатства в НФК с проект, който в голямата си част е посветен на комикси, а че се възползва на готово от положените от мен усилия по популяризирането и утвърждаването във Варна на това изкуство. Освен това библиотеката като регионален културен институт би трябвало да подпомага и да си сътрудничи приоритетно с местни творци.

Работя като журналист във Варна от 1998 г. Познавам хората в града (и вече не само в него), които се занимават професионално с комикси. Имам издадени и авторски комикси, реализирани с различни художници. Като франкофон - възпитаник на IV ЕГ "Фредерик Жолио - Кюри“, работя по утвърждаването на европейския комикс с широк поглед върху всички традиции и школи и съвременните тенденции в това изкуство по света и у нас. Френско-белгийската школа е изключително важна за издигането на статута на изкуството на комикса на Стария континент. Завърших и специализиран курс на френски език "Автор на комикси“ към Международен центърът за дистанционно обучение, част от Ondernemersschool, Нидерландия. Старая се да предавам наученото от мен и любовта си към богатото и сложно изкуство на комикса на всички, които се интересуват. 

Елена Владова

Редакцията ще публикува всички мнения по темата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.03.2024 г.
+1
 
 
Селяндури.Селска чест.Така е.
Aнонимен
на 05.03.2024 г.
+1
 
 
Там се държат отвратително с клиентите си-вечно са нацупени и се карат служителите,хората са прави .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: