Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската астрономическата обсерватория ще ръководи Пан-българска кампания за търсене на опасни астероиди в рамките на проект на НАСА
Автор: Екип Varna24.bg 15:41 / 13.10.2011Коментари (0)1020
©
Варненската астрономическа обсерватория е Национален координатор за ученическите екипи от страната, които участват в Международен проект на НАСА за търсене, откриване и проследяване на астероиди. От 2005 година НАСА организира международен проект в рамките на който се провеждат наблюдателни кампании за търсене и откриване на астероиди.

Досега над 400 екипа ученици и студенти от над 20 страни проследяват и откриват астероиди. Български ученици и учители участват в международни наблюдателни кампании по този проект от три години, проследили са над 1 000 известни обекта и до сега са открили 6 нови астероида. Поради изключително прецизната и качествена работа на младите български астрономи ръководството на проекта предлага да се организира Пан-българска кампания. Тя ще започне от 14 октомври и ще продължи до 10 декември 2011 година. Три големи телескопа в САЩ ще наблюдават всяка ясна нощ и ще изпращат данните на българските екипи.

В рамките на 24 часа учениците ще трябва да обработят наблюденията, да открият новите астероиди и да определят координатите на вече известните обекти. В Пан-българската кампания ще участват 5 екипа от кръжочници на Варненската астрономическа обсерватория, два екипа от Шуменската езикова гимназия, един екип от НПМГ-София и два екипа студенти по астрономия от Шуменския университет. В екипите са включени ученици, които имат много богат опит с обработка на астрономически наблюдения, и които имат интереси в областта на астрономията.

Младежите ще бъдат ангажирани с обработката на наблюденията по няколко часа всеки ден по време на кампанията. От тях се изисква много добро владеене на професионален астрономически софтуер и голямо внимание, прецизност и точност при обработката. Директорът на Международния проект на НАСА за търсене на астероиди Проф. Патрик Милър високо оценява професионализма на астрономите от Варненската обсерватория, която ще координира работата на екипите и пожелава успех на първата Пан-български кампания. Предстои да бъдат наблюдавани десетки близки и опасни за Земята обекти и да се откриват нови астероиди. Благодарение на предоставената изключителна възможност за провеждане на Пан-българска кампания ще се разшири списъка на откритите от българи нови обекти в нашата Слънчева система.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: