Варненската лекарска колегия не е информирана за случая с мъжа, загубил ръката си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:10 / 28.07.2011
1319
Варненската колегия на лекарския съюз не е информирана официално за случая с 42-годишния Милко Михалев от община Провадия, който е загубил дясната си ръка вследствие на манипулация, назначена от кардиолог. Това каза председателят на съюза във Варна д-р Светлин Митев.

По данни на Националната пациентска организация мъжът е потърсил лекарска помощ поради болки в сърдечната област и е бил изпратен от личния си лекар за консултация при кардиолог. Специалистът е направил кардиография на пациента, която не е показала никакви патологични отклонения. Въпреки това, без да са направени допълнителни неинвазивни изследвания, кардиологът е назначил коронарография, за извършването на която пациентът е бил насочен към частна кардиологична клиника във Варна. След приключване на коронарографията дясната ръка на пациента остава пристегната около 5 часа. През това време не е следено състоянието на ръката на пациента, нито той е бил инструктиран за евентуални усложнения от манипулацията.

Според д-р Митев, това е изключително неприятен инцидент, който налага много изводи и адекватни мерки. "Изводи, че трябва да се преосмислят правила, кой какво трябва да направи по време на всеки етап на движение на пациента до това изследване", каза д-р Митев и добави, че това налага дискусия.

По думите на д-р Митев - възникват и въпроси за индикацията на тази манипулация. "Ако говорим за правила - това е лекарският съюз, който трябва да ги изготви, ако говорим за проследяване на проблема, това са компетентните органи", коментира д-р Митев. Лекарският съюз има малки възможности за въздействие в такива ситуации. За да може комисията по професионална етика да се изкаже по същество и да предложи наказание на управителния съвет при доказана вина, трябва да се представи цялата документация "Ясно е, че това се обезсмисля, ако има друг орган, който разследва и дава наказания - съд, държавна институция, която също следи за спазване на правилата", каза Митеви допълни, че обществото е създало ред, който трябва да се следва.

"За мен е правилно да се въздържаме от определения за вина, докато не се изясни действително има ли вина и кой носи тази вина. По пътя на пациента в този случай са замесени много лекари и няколко лечебни заведения" коментира д-р Митев.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
26.03.2012 Отмениха глобата от 3000 лв. на управителя на "Кардиолайф"
23.02.2012 Милко с отрязаната ръка свидетел по делото срещу “Кардиолайф"
22.02.2012 След 30 дни решават за изхода на делото за санкциите на "Кардиолайф"
22.02.2012 Управителят на "Кардиолайф" се жалва за наложени санкции от "Медицински
одит"
21.02.2012 Управителят на "Кардиолайф" се жалва за наложени санкции от "Медицински
одит"
22.08.2011 Лекар: Риск от извършването на коронарография винаги съществува
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).