Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската обсерватория е открила 5 астероида
Автор: Екип Varna24.bg 17:04 / 07.04.2011Коментари (0)886
©
През миналия месец вече официално е било потвърдено от НАСА, че варненски ученици са открили нов астероид. Това каза Свежина Димитрова директор на НАОП "Н. Коперник" в града. По нейни думи това е един дълъг процес при който учениците обработват информацията, отделно обработват и всички данни, които им се изпращат от НАСА, като те трябва да намерят или да отхвърлят възможността за астероид, който би могъл да е опасен за Земята. Съответно с след потвърждаване от космическата агенция в САЩ, открития астероид всъщност става 5-и за учениците от Варна. Димитрова добави, че децата са изключително активни в търсенето на астероиди, като поради тази причина тази година от НАСА са предложили на учениците и техните преподаватели да направи панбългарска кампания. Идеята е децата да участват със самостоятелни наблюдения в определени области, като снимките ще бъдат изпратени от НАСА, като учениците ще обработват изображенията и ще търсят астероиди и в случай, че открият такива ще информират космическата агенция. Варненските ученици са имали и възможност да наблюдават дистанционно, дълбокия космос от телескоп, който е разположен на Хавите. Свежина Димитрова заяви, че работата по този проект ще продължи и през тази година, като предстои отново да наблюдават звездите с такъв мощен телескоп.

През тази година 10 ученика от Варна отново участват в конкурс на НАСА за изработване на проект за колонизация на планетата Марс. Свежина Димитрова коментира, че проекта е бил разработван в продължение на няколко месеца, като сега се очакват и резултатите от него.

Тя уточни, че проекта е много интересен, тъй като децата си изграждат собствена концепция за това как ще изглежда тяхната колония. Всичко е много подробно описано, тъй като децата си създават собствени правила на общуване, на поведение, има закони, които всички жители на колонията трябва да спазват. Освен вътрешния ред варненските ученици правят и скици на това как би трябвало да изглежда едно такова мащабно съоръжение, както и условията на живот, какви би трябвало да са условията за дишане, изхранване и т.н. След като бъде подготвен проекта той участва в конкурс на НАСА. До сега български ученици са печели първа награда за подобен проект през 2009-а година, като са се състезавали с деца от целия свят.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: