Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската обсерватория с годишнина
Автор: Екип Varna24.bg 12:14 / 20.05.2013Коментари (1)1510
©
През 1960 година група ентусиасти от Варна създават Клуб по астронавтика и астрономия. Този клуб е един от инициаторите община Варна да предложи редовния ХIII Конгрес на Международната федерация по авиация и астронавтика да бъде проведен през септември 1962 в град Варна. Официален гост на този конгрес е бил вторият съветски космонавт Герман Титов. След конгреса се ражда идеята във Варна да бъде създадена астрономическа обсерватория. През 1963 година на Клуба по астрономия и астронавтика е предоставена сграда в централната част на Морската градина. В нея започват работа първите курсове по астрономия и ракетомоделизъм. През есента на 1964 година започва изграждането на нова сграда на обсерваторията, до която е пристроен планетариум с Звездна зала и голяма лекционна зала.

На 22 май 1968 година тържествено е открит първия в България астрономически комплекс състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко. По решение на Министерския съвет той е наречен на името на великия полски учен Николай Коперник. В началото обсерваторията е оборудвана с няколко малки телескопа. Телескоп рефрактор 80/1200 мм с паралактична глава и телескоп Касегрен 150/2250мм с паралактична глава монтирани в двата въртящи се купола на последния етаж на обсерваторията. На наблюдателната площадка е монтирана 100/250 мм камера НАФА за фотографиране на ИСЗ. При масови наблюдения се използват преносими телескопи рефрактори и големи бинокулярни тръби ТЗК 80/8х.
В Звездната зала на планетариума с капацитет 100 места е монтиран проекционен апарат от типа ZKP/Zeiss Kleinplanetarium/, който проектира 5 500 звезди върху полусферичен купол с диаметър 10.5 метра. С помощта на допълнителни проектори се демонстрират положенията на Слънцето, Луната и планетите сред звездите. Специални проектори демонстрират движението на планетите около Слънцето от гледна точка разположена на 5 милиарда километра по полярната ос на еклиптиката. Използват се още диапроектори за онагледяване на лекциите.

В Кулата на Фуко е монтирано махало на Фуко с дължина на нишката 17.6 метра и отклонение в основата около 2 метра. За географската ширина на Варна - 43 градуса 12 минути северна ширина, завъртането на равнината на люлеене на махалото в резултат на околоосното въртене на Земята е 10 градуса 03 минути за един час в посока от изток на запад.

Обсерваторията разполага с учебни телескопи, демонстрационна и фото-техника. Във фоайето на Планетариума има богата експозиция от табла на астрономическа и космическа тематика.

Учителите в астрономическа обсерватория и планетариума работят в различни направления:

● безплатни курсове по астрономия за ученици от V до ХІІ клас;
● безплатни посещения на учениците в Община Варна от І до ХІІ клас и деца в предучилищна възраст (ПДГ), по теми от задължителната учебна програма. Темите на лекциите са свързани с учебния материал в средните общообразователни училища по предметите Роден край, Околен свят, Човекът и природата, Физика и астрономия, География, Биология и Химия. Научно-популярните теми са подходящи за Час на класа. Всички лекции са богато илюстрирани и включват беседа за звездното небе;
●демонстрации за граждани и ученици - неорганизирани в група индивидуални посетители;
В НАОП "Н. Коперник" при ясно време, по предварителна заявка, се провеждат учебни наблюдения с телескоп на Слънце и слънчева активност, лунен релеф, видими планети, ярки двойни звезди, мъглявини, звездни купове и галактики.
●По заявка се провеждат и други практически занятия, свързани с учебната програма в средните общообразователни училища.
●Варненската обсерватория разполага с база и техника, които позволяват да се провеждат тематични ученически празници, конференции, изложби, прожекции на научно-популярни филми и др. Всяка година, от 1973 г. насам, в началото на м. април НАОП-Варна е домакин на Национална астрономическа конференция, която е включена в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието младежта и науката.
●Учениците от постоянните групи по астрономия активно участват в учебни лагер-школи, олимпиади по астрономия, работят по национални и международни образователни и наблюдателни проекти и програми. Младите хора, с подкрепата на своите ръководители, се подготвят и класират на призови места, като много от тях насочват своето личностно и професионално развитие в областта на природо-математическите и инженерните дисциплини.

Във връзка с годишнината, НАОП организира десетдневка на обсерваторията, която започна с Осмата национална научна конференция на съюза на астрономите в България и ще приключи на 23.05.2013г с публична лекция за историята на обсерваторията от 19:30ч. в зала планетариум. Лекцията е безплатна за гражданите и гостите на Варна. На 22 май в деня на откривне на обсерваторията от 11 до 13ч. , НАОП организира безплатно наблюдение на нашата звезда - Слънцето от терасата на сградата. Наблюдението и обясненията на случващото се на Слънцето от астрономите на обсерваторията е безплатно за всички желаещи. Заповядайте!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.05.2013 г.
0
 
 
Остава да се завърне светилото на обсерваторията - г-н Валентин Велков, дългогодишният мотор на астрономи-любители и ученици, посещаващи курсовете по Астрономия и наблюденията на метеорни потоци! Без него го няма онзи хъс, който помня от предишни години! Обсерваторията вече не е това, което беше!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: