Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската опера със суперлативи на софийска сцена
Автор: Екип Varna24.bg 08:36 / 14.11.2012Коментари (0)723
©
Опера от висока класа, изключително преживяване, спектакли, които дълго ще се помнят - това са само някои от категоричните оценки, които дадоха експертите и зрителите, присъствали на ноемврийския гастрол на Държавна опера Варна на сцената на Софийска опера и балет.

Трите оперни спектакъла, които вторият по големина оперен театър в България представи от 6 до 8 ноември, предложиха на столичните меломани едно различно от познатото преживяване. Различието дойде от факта, че Държавна опера Варна не е гостувала на столична сцена от много години, също и откакто е част от Театрално-музикален продуцентски център в града. Гастролът, който следва поканата на директора на Софийска опера и балет, академик Пламен Карталов, е резултат от доброто партньорство между двата културни института в Опера в Летния театър 2011 и 2012.

Търсено бе различието и в програмно отношение - двете Вердиеви заглавия "Аида" и "Ернани", които се представят в навечерието на 200-годишнината от рождението на Верди, не се играят на столична сцена, а комичната опера "Граф Ори" от Росини бе изпълнена за пръв път извън Варна след българската й премиера в края на миналата година. Всички тези предпоставки засилиха интереса на зрителите, които изпълваха и в трите дни залата на операта. Впрочем повечето от тях присъстваха и на трите оперни вечери, така че се оформи една своеобразна общност от ценители, които непрекъснато обменяха мненията си за предходния и очакванията си за предстоящия спектакъл.

Единодушна бе оценката за изключително силното начало с "Аида" (6 ноември), в което през цялото време доминираше абсолютен синхрон между оркестър, солисти, хор и балет. Спектакълът се движеше от динамичния темпоритъм, задаван неотсъпно от палката на маестро Борислав Иванов. Той събра в едно органично цяло чистотата на инструменталния звук и вокалната автентичност на прекрасния тенор Камен Чанев (Радамес), стабилния както във високия, така и в ниския регистър сопран Линка Стоянова (Аида), богато нюансирания мецосопран Агунда Кулаева (Амнерис), звездния баритон Венцеслав Анастасов (Амонасро) и интригуващите баси Ивайло Джуров (Рамфис) и Евгений Станимиров (Царят на Египет). Младата Агунда Кулаева, която след като стана лауреат на 14-ия международен конкурс за млади оперни певци "Борис Христов" в София (2009), развива възходяща кариера като солистка на Новая опера Москва, работи и с Варненската опера ("Кармен", "Принцеса Еболи"), демонстрира в ролята на египетската принцеса Амнерис великолепните си гласови и артистични заложби. В този смисъл софийският спектакъл на Варненската "Аида" потвърди правилото, че опера се прави на първо място от добрите и добре подбрани солисти, а маестро Иванов, който в дългогодишната си кариера е дирижирал над 400 спектакъла на "Аида", с вълнение призна, че това е неговата най-добра "Аида". Не само оркестърът изживя своя звезден миг - общо бе усещането за едно докосване до върховете на оперното изкуство.

"Аида беше кулминацията на гостуването на Варненската опера в София. Солистите Камен Чанев, Агунда Кулаева, Линка Стоянова, Венцеслав Анастасов, Ивайло Джуров и Евгений Станимиров направиха такъв спектакъл, който беше истински триумф за Варненската опера", цитира мнението на световноизвестната наша певица Дарина Такова предаването на БНР "Каста Дива", в изданието си на 11.11.2012 г.

Решена в класически вариант както при "Аида", така и при "Ернани", режисурата на Кузман Попов носи своите достойнства. Долкото в "Ернани е негова и сценографията, това допълнително откроява авторския му почерк и подхода му към операта като към храм на красотата и високата естетика. Прочитът се вписва в голямата оперна традиция, която продължава да определя предпочитанията на по-голямата част от публиката по света, а и у нас.

Различна като стил е режисурата на Емануел Кордолиани, която в първата българска постановка на "Граф Ори" залага на едно подчертано театрализиране на оперния спектакъл. Френската режисьорка с международна кариера, която работи не само в оперния, но и в драматичния театър, разглежда движението и въобще артистичния жест като равностойни на вокалната партия изразни средства. Освен това в "Граф Ори" тя е поставила всеки образ според характера на певеца, така че в крайна сметка неговият герой да бъде истински жив на сцената и да прозвучи максимално автентично. Драматургичният акцент в изграждането на персонажите тук допълнително се усложнява от обстоятелството, че става дума за комична опера, в която най-лесно е да се подхлъзнеш по повърхностните внушения. Емануел Кордолиани предолява с лекота подобна опасност, като извежда постановката до нивото на интелигентното забавление, с вкуса на френския манталитет и типичното френско чувство за хумор. Постановката се изпълнява на френски език, както е в оригинала на Росини, разбира се, със субтитри на български език. Разгръщайки целия си композиторски талант, в тази своя предпоследна творба, той натоварва музикалната тъкан с бързи темпа, филигранни речитативи, сложни хорови партии и брилянтни арии, които изискват перфектно владеене на гласа. Партитурата на "Граф Ори", създадена само за високи професионалисти, в София убедително защитиха младите солисти на Варненската опера Валерий Георгиев (Граф Ори), Ирина Жекова (Графиня Адела), Свилен Николов (Рембо), Силвия Ангелова, също гостите Делян Славов и Мария Жекова, заедно с хора на Малина Хубчева и оркестъра, под пристрастната палка на маестро Дидие Талпен - директора на Френския културен институт, благодарение на който комичната опера на Росини "Граф Ори" се появи за пръв път в българската оперна история.

"Граф Ори" бе аплодиран многократно от столичните зрители, които оцениха както красивата музика, така и постановката, и изпълнението, в потвърждение на това, че Държавна опера Варна успешно развива нови творчески стратегии.

Варненският гастрол завърши с рядко изпълняваната опера "Ернани" (8 ноември), с която на сцената на Софийска опера и балет възкръснаха героиката и романтиката на едно отминало време, когато дългът и честта са стоели по-високо от любовта. С прецизност на вокалната фраза и артистична чувствителност се откроиха изпълненията на Елена Баръмова (Елвира) и Венцеслав Анастасов (Дон Карлос). Младият тенор Ивайло Михайлов (Ернани) бе изработил в детайли партията си. Евгений Станимиров пресъздаде с майсторство сложния във вокално и драматургично отношение образ на Гомес да Силва и това не остана незабелязано от публиката.

Пищен и зрелищен, спектакълът на "Ернани" със сигурност нямаше да заслужи бурните аплодисменти, с които бе възнаграден, ако не беше младият диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов. Възпитаникът на НМА "Панчо Владигеров" и Университета за музика и театрално изкуство в Грац изгражда възходяща кариера едновременно в Австрия и България и този паралел се оказва градивен във всяко едно отношение. Добрият диалог между диригент и оркестър произведе и енергията, с която "Ернани" покори зрителите. "Oтдавна не съм виждала такива диригентски ръце", коментира очарована проф. Боянка Арнаудова.

"Аида", "Граф Ори" и "Ернани" - трите спектакъла, които трябваше да представят най-доброто от основния репертоар на Варненската опера в София, постигнаха много повече. Те оправдаха самия смисъл на изкуството, събирайки в една щастлива среща зрители и участници.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Зима 2023/2024 г.
Винетки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (457) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1719) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: