Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската полиция: Внимавайте с газовите бутилки!
Автор: Екип Varna24.bg 17:27 / 07.12.2012Коментари (0)857
В началото сме на отоплителния сезон, през който, като правило, противопожарната обстановка се усложнява. Икономическите условия в страната налагат използването на различни видове енергийни източници за отопление, както и многообразие от уреди и съоръжения. В последните години се наложи използването на пропан-бутана за отоплителни и домакински нужди.

Безопасни ли са газовите уреди и какво трябва да знаем за пожарната и взривна опасност при използването им?
Статистиката на пожарите показва, че през периода 01.01.2012 г. до 01.12.2012 г. във Варненска област възникват четиринадесет пожара с преки материални загуби и с трима пострадали в резултат от неизправности и неправилно боравене с газови прибори. Два пожара възникват и в газови уредби на леки автомобили. Ето някои препоръки, спазването на които, биха осигурили безопасността ви през отоплителния период.

1. Дейностите по устройването и техническото поддържане на газовите отоплителни уреди трябва да се извършват само от специалисти. Експлоатацията им следва да се осъществява само след предварително обучение. Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията - автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа.
2. Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход.
3. Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация.
4. Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища.
5. Нарушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно.
С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън. В случай, че усетите специфичната миризма, веднага затворете вентилите и започнете проветряване на помещението. Пропан-бутана е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки.
6. В случай на теч над допустимата концентрация, при източник на запалване с минимална мощност може да се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници - запалки, свещи и др. По най-бързия начин изключете електричеството. Проверката за изтичане на газ в никакъв случай да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалния теч.
7. Необходимо е да знаете, че при всяко напълване отново на битовите бутилки с газ на определените за това газостанции се извършва задължителна проверка на годността на съда под налягане. Периодично той трябва да се подлага на проверка от оторизираните за това органи, по специална методика за откриване на скрити дефекти.
8. Не поемайте излишен риск и не практикувайте напълване с газ на по-малки бутилки от такива с по-голяма вместимост.
9. Всяка профилактика, която трябва да бъде извършвана, задължително е посочена в инструкциите на производителя на съответния газов уред. Изисквайте от търговците при покупка на уред да Ви бъде предоставена съответната инструкция на български език.
10. Не затопляйте допълнително газовата бутилка при ползване!
11. Гаражите за автомобили с автомобилни газови устройства (АГУ) трябва да имат постоянно действаща вентилация.
Подземните гаражи, в които могат да се паркират автомобили с АГУ, трябва да имат вентилация, осигуряваща най-малко трикратен въздухообмен за час, автоматично задействаща се аварийна вентилация във взривозащитено изпълнение и газсигнализатори!

Спазването на тези елементарни правила ще осигури безопасността в помещенията, където живеете, работите или пребивавате.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Зима 2023/2024 г.
Винетки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: