Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски архитектурни бижута спечелиха големите награди в националния конкурс "Сграда на годината"
Автор: Екип Varna24.bg 08:45 / 18.12.2023Коментари (6)6057
©
Архитектурни бижута във Варна спечелиха първите места в националния конкурс "Сграда на годината", научи Varna24.bg. Учреден през 2002 година той е най-популярния и престижен форум в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България. Организатор е "Градът Медиа Груп", под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В категория Жилищни сгради от 5000 до 10000 кв.м РЗП, първата награда бе удостоена на Жилищна сграда EOS, Варна (кв. "Чайка"). Инвеститор е РИД ООД, архитект: СТАРХ, арх. Светослав Станиславов, изпълнител - "Трансстрой Инженеринг" ЕООД, Компакт Трейд ЕООД - инж. Светослав Димитров, конструктор "Вайб Груп" ООД. EOS е ситуирана в кв. "Чайка" – един от предпочитаните за живот квартали в град Варна. През 70-те и 80-те той е изграден като затворен жилищен комплекс с всичко необходимо за комфорта на обитателите му, като е запазен в голяма степен и до днес. Общият устройствен план предвижда урбанизация на няколко частни имота, сред които и отредения за EOS. Сградата е разположена на първа линия на квартала, като пред нея са единствено Морската градина и морето, което я превръща в първата огряна от слънцето. От там е почерпено вдъхновението и концепцията на сградата. Легендата разказва, че всяка сутрин богинята на зората в гръцката митология – ЕОС - се изкачвала със своя конски впряг от дълбините на морето на хоризонта, за да донесе на хората светлината на деня.

В категория Жилищни сгради от 2000 до 5000 кв. м РЗП, първа награда печели жилищна сграда "Комбина", за която интересна история ви бяхме съобщили. Инвеститор е "МЕНАТУОРК ПРОДЖЕКТ" АД, архитект "ДЕКАРТ" ООД, изпълнител "ЕЛИТ ХОУМ" ЕООД, конструктор "АН-ИНВЕСТ 1" ЕООД. Предизвикателството пред жилищна сграда "Комбина“ бе да съчетае фина съвременна строителна концепция със съществуваща сграда-паметник на културата, която е и емблематична локация за родната филмова история, реализирайки снимачния процес на първия български екшън филм, откъдето произтича и името й. Сградата-паметник на културата на ул. "Македония" 40 е построена през 1927 г. по проект на италианския архитект Емилио Радели. Проектирана и реализирана с характерните за своята епоха форми, симетрия, флорални декоративни мотиви, разпределение и строителни материали, тя е пример за еднофамилна архитектура за времето си и за този тогава краен квартал на Варна, който е бил в началото на своето развитие. През 1982 г. е премиерата на филма "Комбина“, обявен за "първия български криминален екшън от съвременен тип". 

В категория Жилищни сгради до 2000 кв. м РЗП, първа награда бе удостоена за жилищна сграда LH, Варна. Инвеститор: "Сливница 15" EООД, архитект СТАРХ, арх. Светослав Станиславов, изпълнител ВСК ООД, конструктор "Вайб Груп" ООД. Жилищна сграда LH попада в зоната на историческия градски център на град Варна. Разположена е на основната пешеходна артерия към Морска градина – булевард "Сливница" и улица "Стефан Караджа", като в съседство е емблематичния хотел "Черно море". Контекстът на сградата е силно характерен поради архитектурно-историческите дадености и динамичността на централната зона. Съществуващата двуетажна сграда датира от 1923 година, като попада в категория "ансамблово значение“ и не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Характерът на сградата е оформен от присъствието на варо-пясъчни пластики, декорации по фасадите и две скулптурни детски фигури на фронтона с автор Кирил Шиваров. 

В категория Жилищни сгради над 10 000 кв. м РЗП първа награда бе връчена за сграда със смесено предназначение К-55, Варна на ул. "Никола Вапцаров" 7, Инвеститор е ТРАНСПОРТНО-СПЕДИТОРСКА КАНТОРА ЕООД, архитект "ПРОСПЕКТУМ" ЕООД, изпълнител "Комфорт" ООД, конструктор "БИАС-М" ЕООД.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.12.2023 г.
0
 
 
Голям смях! Вие, в кой град живеете :) Явно не сте виждали в каква кочина се превърна Варна за 30 години! Мафията на архитектите и ОС Варна я превърнаха в тип южно американска фавела! Както се казва в един от коментарите преди мен - "Само си правят конкурсите, сами се награждават!". Голяма радост! За пари и майките си ще продадете!
Aнонимен
на 19.12.2023 г.
0
 
 
Сами си правят конкурс сами се номинират сами се награждават
Aнонимен
на 18.12.2023 г.
0
 
 
Срамно е въобще да се споменават тези изпълнения, нямащи нищо общо с добрите архитектурно-естетически практики по света и у нас. Псевдо-архитекти, доказано неможещи и лишени от всякакво елементарно чувство за вкус и естетика превръщат Варна в евтина конфекцийка. Това недоразумение до х-л Черно Море е срам за всеки човек, който би се нарекъл архитект или проектант. Цяла Варна се смее на тези "пластмасови" бутафории (точно каквото е и онова недоразумение заменило "къщата с папагалите").
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: