Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски готвачи разказаха играта на конкуренцията на международно състезание
Автор: Екип Varna24.bg 14:47 / 11.09.2018Коментари (0)3901
©
В периода 4-6 септември се проведе международно кулинарно състезание, организирано от турските професионални асоциации в градовете Измир и Айдън. Събитието се проведе в покрайнините на град Айдън в близост до Измир, за което се бяха регистрирали участници от България, Турция, Египет, Мексико, Турция, Палестина и Канада.

Българското участие бе в лицето на шеф-инструктори в Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт във Варна, а именно Станислав Кубарев, Калоян Колев и Васил Якимов. Те се съревноваваха в 7 различни категории: Птиче месо, Десерти, Предястия, Отборно състезание, Паста, Риба, Месно ястие. Журито в състав от гръцки, мексикански, египетски и турски професионални шеф-готвачи оценяваше 53-ма състезатели във всички категории пред стотици посетители в тристахилядния град Айдън. Съдиите бяха впечатлени от ястията на всички наши представители, като коментираха, че се отличават с изключително висок професионализъм, ниво на хигиена и почерк от опита им в ресторанти. Най-голяма еуфория сред журито настана след дегустацията на десерта, приготвен от шеф Васил Якимов – българско кисело мляко с гел от роза, прах от хибискус, смокини и пясък от бял шоколад.

Сред участниците имаше състезатели - студенти от университети, професионални шеф-готвачи и шеф-инструктори от кулинарни училища. Като част от събитието имаше и палатков лагер на открито със секции за кратки курсове по сладкарство и пекарство. Събитието бе открито от кмета на Инджирлова, Айдън, г-н Гуршат Кале, като той връчи лично медалите на представителите на българското висше училище. Шеф Калоян Колев спечели злато със своето предястие "Сьомга в марината с крем от авокадо и шалот“, отборно с шеф Васил Якимов за стартер " Маринована ципура с билки, лешник, зеленчуков винегрет и коралова паста“ и приготвяне на риба "Ципура на тиган с хрупкава коричка, картофено пюре, обвивка от грах и шампанско“. Шеф Васил Якимов спечели три златни медала за десерта, аплодиран от журито "Кисело мляко с роза, прах от хибискус, смокини и пясък от бял шоколад“, за месо "Заешко с лавандула, моркови, пюре от грах, картофи и шалот" и отборно с шеф Калоян Колев. Шеф Станислав Кубарев завоюва два златни медала в категорията за приготвяне на птици и паста – "Патешко магре, смокини, портокалов сос, кускус и шафран“ и "Паста с доматен сос и морски дарове“.

Припомняме, че Шеф Васил спечели първо място за професионалисти на националната кулинарна купа през 2018 г. в Пловдив, а шеф Калоян, заедно със свои студенти от Хондурас и Ирландия второ място за отбор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
51-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Риск от чума по дребните преживни животни
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (501) 15%
Добре, но можеше и по-добре (457) 14%
Не се справи (641) 19%
Пълна трагедия (1771) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: