Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски лекари внедриха авангардна техника за безкръвна подмяна на аортна клапа
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 05.12.2013Коментари (0)1904
© Impact Press Group
На 02.12. и на 03.12.2013 г. в УМБАЛ "Св. Марина" ЕАД - Варна, се осъществиха първите процедури за неоперативна (безкръвна) подмяна на аортна клапа при 5 болни от региона на Варна и Североизточна България. Операциите бяха извършени от д-р Веселин Вълков от Първа клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Марина". Тези уникални за страната операции се реализираха в резултат на изключителния професионализъм на варненските лекари, сътрудничеството с екипа на проф. Шангъл и д-р Лауле от Клиниката по интервенционална кардиология в Университетска болница Шарите, Берлин, Германия и съдействието на фирма Медтроник.

Гаранция за успеха бе интердисциплинарния подход със създадения отлично функциониращ екип от кардиолози, кардиохирурзи и реаниматори, както и уникалната апаратура, която преди месец бе въведена в експлоатация в УМБАЛ "Св. Марина" - една от най-модерните в страната. Първите успешно поставени TAVI ни дават увереността, че тази съвременна и иновативна терапия на болните с аортна стеноза ще продължи да се развива в лечебното заведение и ще стане ежедневна дейност в името на доброто на пациентите. Ръководството на УМБАЛ "Св. Марина" и МУ-Варна винаги са подкрепяли въвеждането на иновативни методи в медицината. (Аортната стеноза е клапно заболяване на сърцето, чиято честота нараства с възрастта. То може дълго време да бъде без оплаквания, но след началото на симптомите и най-често в резултат на сърдечна недостатъчност, прогнозата е много лоша. Единственото лечение досега бе оперативното, което при пациентите в напреднала възраст и с множество придружаващи заболявания е с повишен риск. От 2003 г. в света вече се прилага и щадящо интервенциално лечение на такива болни, известно като транскутанно имплантиране на аортна клапа (TAVI). Тя представлява поставяне на нова клапа чрез катетър и без отваряне на сърцето, което носи много по-нисък непосредствен риск при сравними с оперативното лечение резултати).

Проф. Шангъл преди отпътуване от страната заяви, че УМБАЛ "Св. Марина" е високотехнологична европейска болница и сътрудничеството между клиниката по интервенционална кардиология на болница Шарите, Берлин и УМБАЛ "Св.Марина" ще продължи.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: