Варненски моряци си водят половинки от Мавриций и Кирибати?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:41 / 18.04.2013
976
Варна е притегателно място за имиграция на граждани на Русия и Украйна, а напоследък и от Казахстан. Това обяви Диана Ганчева, началник на сектор "Миграция" към Областната дирекция на полицията.

Постоянно пребиваващите (с разрешен неопределен срок) чужденци във Варненска област за миналата година са между 7000 и 8000 души. Близо 4000 са продължително пребиваващите (с разрешен срок до една година), а по-малко от 50 са дългосрочно пребиваващите (с разрешен първоначален срок 5 години), отчете Ганчева.

Най-често като основание за продължително пребиваване у нас чужденците посочват, че са представители на чуждестранни търговски дружества. В повечето такива случаи чужденецът води тук цялото си семейство, съобщава Дарик.

Разрешение за продължително пребиваване много често получават и пенсионно осигурени чужденци с достатъчно средства за издръжка, предимно от Русия и бившите съветски републики, посочи началникът на миграционната служба.

Сред чужденците, пребиваващи във Варна, има жители на държави от почти целия свят. Не са малко дошлите от Южна Америка. Право на пребиваване през 2012 г. са получили дори жители на малката островна държава Мавриций. Доскоро в града пък са пребивавали чужденци от друга малка островна държава - Кирибати.

От далечните държави чужденците пристигат тук най-вече като членове на семейства на български граждани. Варна е морски град и най-вероятно моряците успяват да си намерят половинки от екзотичните държави, отбеляза Диана Ганчева.

Сравнително малък е процентът на кандидатстващите за временно пребиваване във Варна с основание работа на трудов договор. По наблюдение на сектор "Миграция" разрешението за работа се издава трудно. Привилегировани обаче са спортистите, основно футболисти и баскетболисти, за които условията са облекчени.

Безплатни правни консултации и помощ при намиране на работа са част от услугите, които Центърът за имигранти предлага на новопристигналите във Варна. В рамките на проект "Врата към България", осъществяван с финансовата подкрепа на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети държави, чужденците ще бъдат включени в безплатни екскурзии до исторически и архитектурни забележителности, като Побитите камъни, Аладжа манастир, Мадарския конник и нос Калиакра.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).