Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски моряци си водят половинки от Мавриций и Кирибати?
Автор: Екип Varna24.bg 16:41 / 18.04.2013Коментари (0)976
© Bulfoto
Варна е притегателно място за имиграция на граждани на Русия и Украйна, а напоследък и от Казахстан. Това обяви Диана Ганчева, началник на сектор "Миграция" към Областната дирекция на полицията.

Постоянно пребиваващите (с разрешен неопределен срок) чужденци във Варненска област за миналата година са между 7000 и 8000 души. Близо 4000 са продължително пребиваващите (с разрешен срок до една година), а по-малко от 50 са дългосрочно пребиваващите (с разрешен първоначален срок 5 години), отчете Ганчева.

Най-често като основание за продължително пребиваване у нас чужденците посочват, че са представители на чуждестранни търговски дружества. В повечето такива случаи чужденецът води тук цялото си семейство, съобщава Дарик.

Разрешение за продължително пребиваване много често получават и пенсионно осигурени чужденци с достатъчно средства за издръжка, предимно от Русия и бившите съветски републики, посочи началникът на миграционната служба.

Сред чужденците, пребиваващи във Варна, има жители на държави от почти целия свят. Не са малко дошлите от Южна Америка. Право на пребиваване през 2012 г. са получили дори жители на малката островна държава Мавриций. Доскоро в града пък са пребивавали чужденци от друга малка островна държава - Кирибати.

От далечните държави чужденците пристигат тук най-вече като членове на семейства на български граждани. Варна е морски град и най-вероятно моряците успяват да си намерят половинки от екзотичните държави, отбеляза Диана Ганчева.

Сравнително малък е процентът на кандидатстващите за временно пребиваване във Варна с основание работа на трудов договор. По наблюдение на сектор "Миграция" разрешението за работа се издава трудно. Привилегировани обаче са спортистите, основно футболисти и баскетболисти, за които условията са облекчени.

Безплатни правни консултации и помощ при намиране на работа са част от услугите, които Центърът за имигранти предлага на новопристигналите във Варна. В рамките на проект "Врата към България", осъществяван с финансовата подкрепа на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети държави, чужденците ще бъдат включени в безплатни екскурзии до исторически и архитектурни забележителности, като Побитите камъни, Аладжа манастир, Мадарския конник и нос Калиакра.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: