Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски музиканти ще изнесат първия български симфоничен концерт в Лондон
Автор: Екип Varna24.bg 11:49 / 04.10.2012Коментари (0)793
©
Първият симфоничен концерт от 66-ия творчески сезон на Държавна опера Варна, част от проекта Варна - кандидат за европейска културна столица 2019, ще се състои на 5 октомври от 19.00 ч. на Сцена Филиал. Концертът под диригентската палка на младия варненец с международна кариера Мартин Георгиев, ще прозвучи и в рамките на Лондонския фестивал на българската култура 2012.

На 3 ноември в престижната зала "Кадоган Хол", недалеч от Бъкингамския дворец, музикантите от Симфоничния оркестър на ТМПЦ - Държавна опера Варна ще имат високата чест да представят за пръв път в британската столица симфонична музика от български композитори. През 30-те години на миналия век там е изпълнявана за пръв път българска камерна музика, предимно от Панчо Владигеров, през 2012 г. иде ред и на българския симфонизъм.

В първата част на първия български симфоничен концерт в Лондон, който се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, варненските музиканти ще предложат своята интерпретация на българска класика от европейска величина: "Миниатюри "Шумен" от Панчо Владигеров, части от "Картини от България" на Васил Казанджиев и "Пет родопски песни" за сопран и оркестър от Димитър Ненов. Във втората част на концерта са включени "Народни песни от четирите сезона" за симфоничен оркестър и детски хор от популярния във Великобритания композитор Ралф Воън Уилямс, съвременник на Панчо Владигеров и Димитър Ненов. Сходствата в творческите подходи на Ралф Воън Уилямс, Димитър Ненов и Панчо Владигеров са залегнали в концепцията на концерта и според диригента Мартин Георгиев те ще бъдат оценени по достойнство от компетентната британска публика. Мисията на концерта е да покаже колко красива и наднационална всъщност е симфоничната музика, в чиято основа са залегнали фолклорни мотиви, характерни за българското и английското световъзприятие.

Солистка на концертите във Варна и в Лондон е варненката Ваня Ватралова-Станков (сопран), която заедно със съпруга си - цигуларя Иво Станков, организира второто издание на Лондонския фестивал на българската култура от 1 до 30 ноември 2012 г. Освен Варненския симфоничен оркестър, за участие във фестивала през тази година са поканени Биг Бенда на БНР, Хора на софийския храм "Свети Седмочисленици" и Лондонския български хор, съставен поравно от българи и англичани. Очаква се и второто издание на Лондонския фестивал на българската култура да получи същия радушен прием, както и първото издание на музикалния форум през 2010 г., в който Камерен ансамбъл "Софийски солисти", "Мистерията на българските гласове" и други музикални формации от България се представиха с голям успех.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Проблеми с боклука във Варна
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: