Варненски ректори: ВУЗ-оте трябва да дават научни звания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:27 / 10.10.2008
841
Висшите учебни заведения трябва да имат възможност да присъждат научни звания. Това мнение изразиха ректорите на варненските Икономически и Медицински университет проф. Калю Донев и проф. Анелия Клисарова. Трябва да се децентрализира системата, категоричен бе проф. Донев. Той допълни, че държавата трябва да се довери на ВУЗ-оте и да им предостави възможността сами да присъждат научни звания. Същевременно ректорът на Икономическия университет изказа и мнението, че няма нужда от Закон за научните звания. "Доколкото се налага някаква регулация, тя трябва да бъде регламентирана в Закона за висшето образование и този за Българската академия на науките", посочи той. Децентрализация е необходима, но тя не трябва да става толкова рязко, каза пък проф. Клисарова. Според нея толкова революционна стъпка не може да се осъществи отведнъж. Преди всичко трябва да се изясни каква ще бъде философията на закона, посочи ректорът на Медицинския униоверситет, имайки предвид факта, че това е 12-ят проект за закон, който се обсъжда.

Трябва да е ясно дали системата ще остане централизирана или ще се даде възможност на университетите да присъждат научни звания, което е по-добрият вариант, каза още проф. Клисарова. Проектът за нов закон предвижда научните звания да се присъждат от седемчленно жури. Специална комисия ще проверява дали процедурата е спазена и едва след това ще се присъждат реално званията. Проеткозаконът вече предизвика разногласия сред ректорите на висши учебни заведения в страната. Някои от тях изказаха мнението, че измененията ще тласнат учените към провинциализъм.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).