Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски стоматолози прегледаха 720 деца по Националната програма
Автор: Екип Varna24.bg 08:48 / 15.11.2010Коментари (0)542
© Varna24.bg
Варненски стоматолози прегледаха 720 деца по Националната програма на здравното министерство за орална профилактика на децата. Инициативата се осъществи в училища и детски градини във Варненска област от 2 до 12 ноември т.г. Прегледите се извършваха след информирано съгласие на родителите от осем дентални медици - асистенти и доценти във Факултета по дентална медицина към МУ, плюс д-р Борислав Даковски, който е регионален координатор на Националната програма за Варненска област. Прегледите се извършваха в лекарските и зъболекарски кабинети в учебните заведения, където има такива. Обект на скрининга бяха три групи по 240 деца, разделени по възраст: първа група 5-6 годишни, втора група 12-годишни и трета група 18-годишни, съобщи д-р Даковски. Инициативата се проведе във Варна, Провадия и Белослав, но според регионалния координатор има доста неуредици в нормативната база, за да има пълна всеобхатност. Не всички родители са проявили заинтересованост и са дали съгласие за преглед на децата им. Освен това децата от малцинствата масово не посещават детски заведения и училища и затова остават необхванати от програмата. На практика с тази първа инициатива стартира Националната програма във Варненска област.

Резултатите все още се обработват, но първите впечатления са, че по-големите деца са проявили незаинтересованост. Общо взето специалистите смятат, че прегледите са вървяли трудно, точно заради изискването за информирано съгласие и поради организационни причини. Регионалният координатор д-р Даковски благодари за съдействието на на началника на Регионалния инспекторат по образование г-жа Атанасова, зам.директора на хуманитарната гимназия г-н Николов, ръководството на ЦДГ "Синчец" и други ръководители, без чиято подкрепа инициативата не би се осъществила.

Профилактичните прегледи са били доста подробни, като са се търсели и лекували не само кариеси, но и зъбно-челюстни деформации и състоянието на зъбодържателния апарат, плюс структурни нарушения на зъбите като флуороза, например.

При 12-годишните едва една трета са с добро зъбно здраве, но все пак д-р Даковски каза, че е приятно изненадан, защото е очаквал по-лоши резултати. Кариесите са сравнително малко в тази група, за разлика от 18-годишните, където е отчетена масова патология. Освен това при 12-годишните е открита в доста голяма степен флуороза, което създава естетически дефект в структурата на зъбите. Причината е в нерегламентираното приемане на минерална вода с повишено съдържание на флуор. Това се дължи както на липсата на информация при родителите и тинейджърите, така и от липсата на флуорна профилактика, чието приложение би предотвратило такива проблеми, каза в заключение д-р Борислав Даковски.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: