Варненски студенти представят свои проекти в Шумен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:58 / 15.07.2013
1040
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Изложба на архитектурни студентски проекти се открива днес от 18:00 часа пред главния вход - колонада на Драматичен театър "Васил Друмев" в гр. Шумен. Събитието се организира с активната професионална и гражданска позиция на преподаватели и студенти от Катедра "Архитектура и урбанистика" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и е с фокус върху проекта "Тежък полк" в гр. Шумен

В изложбата се представят шест архитектурни проекта: един за град Шумен, три за Варна, един за Велико Търново, един за Буенос Айрес, Аржентина.

Фокусът на изложбата е върху проекта за "Социален център със спортно-развлекателен парков комплекс" в Шумен на територията на т.н."Тежък полк".

Началото на този проект е поставено през 2011 г., когато областният управител на Шумен, г-н Димитър Александров, инициира провеждането на първа дискусия за бъдещето на военните имоти. В дискусията са представени различни предложения от специалисти в областта на архитектурата.

Арх. Росица Пеева - преподавател във Варненския свободен университет представя идея за разработване на проекти от студентите по архитектура в университета, като по този начин да бъдат представени вижданията на младите хора за това пространство. Присъстващите се обединяват около мнението, че паркът в бившето военно поделение трябва да се запази и голяма част от имота трябва да се използва за спортни нужди, като може да бъде изграден спортно-развлекателен център. Трима студенти-дипломанти, под ръководството на проф.д-р арх. Константин Бояджиев, започват разработването на проекти още през учебната 2011-2012 г.

Първият завършен дипломен проект, представен в настоящата изложба, е част от магистърската теза на студента от Шумен Тодор Христов, "Магистър по "Архитектура" във ВСУ. На защитата присъства Областният управител на Шумен, г-н Димитър Александров, който пред комисията и аудиторията изказва задоволство от идеите в проекта, осигуряващи необходимата градска среда в този район, и изразява желание съгражданите му също да се запознаят с проекта.
Проектът показва резултата от почти двегодишен труд, положен с мисъл и творчество, с желание и любов от шуменци за шуменци.

Четири от представените проекти на студентите Радосвета Атанасова, Марияна Георгиева, Валентин Ганчев, Антон Антонов с ръководители проф. д-р арх. Росица Никифорова, проф. д-р арх. Иван Никифоров, проф. д-р арх. Константин Бояджиев, доц. д-р арх. Александър Слаев, доц. д-р арх. Станчо Веков, са на знакови сгради за важни места в градовете Варна и Велико Търново.

Проектът "Музей на съвременното изкуство" в гр. Буенос Айрес, Аржентина, на студентите Валентина Ганева и шуменеца Камен Добрев с ръководител проф. д-р арх. Константин Бояджиев изразява стремежа на Варненския свободен университет да поощрява студентите си за професионална изява в международни конкурси.

Катедра "Архитектура и урбанистика" във ВСУ обучава студенти в специалностите "Архитектура ", "Дизайн за архитектурна среда" и "Графичен дизайн".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).