Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски съд се оборудва с нещо интересно
Автор: Екип Varna24.bg 15:32 / 13.06.2024Коментари (0)1143
©
Окръжният съд във Варна разполага вече със собствени симулационни очила, демонстриращи ефекта на дезориентация, забавено време за реакция, объркване и изкривяване на зрението, вследствие употребата на наркотици и алкохол. Средствата за купуването им бяха осигурени от Висшия съдебен съвет, в подкрепа на работата на институцията по образователните програми - националната "Отворени съдилища и прокуратури“, регионалната "Час по правосъдие“ и "Младите и правосъдието“, насочена към студентите. Освен очилата, Варненският окръжен съд разполага вече и със специално разработена площадка за тестове. Чрез нея, първи шестокласници от средното училище с изучаване на чужди езици "Ал. С. Пушкин“, имаха възможност да усетят как се променят възприятията им след употреба на наркотици и алкохол. Демонстрацията беше част от посещението им в Съдебната палата на Варна. Те искаха да разберат повече за историята на съда, същината на работата на тази съдебна инстанция и видовете дела, които се разглеждат в нея.

След като преминаха обичайната проверка за сигурност, учениците бяха посрещнати от наказателния съдия Даниела Михайлова, съдебния администратор Мирослава Славчева и от Диана Иванова – Връзки с обществеността. Децата научиха какви са правилата за вътрешния ред, изискванията за облекло и пропускателния режим в съдебните сгради. Имаха възможност да разговарят с магистрата за наказателната отговорност, която носят, макар и ненавършили пълнолетие, както и какво представлява свидетелството за съдимост. Съдия Михайлова и съдебните служители отговориха на всички въпроси на учениците и им разясниха детайли от работата на съда, за който знаеха много малко.

В края на срещата всеки от тях имаше възможност да сложи двата вида симулационни очила и да бъде предизвикан да се справи с няколко задачи чрез специално разработената за тестовете площадка.

Децата трябваше да се движат по права линия или по криволичещ път и да се навеждат, за да вземат нарисувани предмети. По-голямата част от тях не успяха да се справят със задачата. А съдия Михайлова ги помоли да си представят, че с възприятията от очилата им се налага да шофират автомобил. Учениците споделиха, че за тях би било невъзможно, тъй като трудно се ориентират в пространството и нямат ясна представа за разстоянията.

На финала на срещата възпитаниците на средното училище с изучаване на чужди езици "Ал. С. Пушкин“ си направиха снимка за спомен с домакините от окръжния съд. На раздяла, всеки от тях получи екземпляр от основния закон у нас – актуалната Конституция и информационни брошури – "Органите на съдебната власт“, "Кой кой е в съда?“, "Трябва ли да сигнализирам и кого при извършено престъпление?“, "Участие на децата в наказателния процес“, "Решаване на спорове извън съдебната зала“, "Защита в дигиталния свят“, "Често задавани въпроси“.

С осигуряването на симулационните очила и площадката за тестване, Окръжен съд – Варна се надява образователните срещи през новата учебна година 2024/2025 година да бъдат още по- интересни, ефективни и полезни за учениците, и студентите от Варна.

През тази учебна година Варненският окръжен съд е провел срещи с над 1000 подрастващи, за да повиши тяхната плавна кулкура и информираността им за съдебната власт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Косовският въпрос
Отношенията София-Скопие
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: